Botanical focaccia

Wie food accounts op social media volgt, heeft misschien al eens eerder prachtig versierde focaccia’s voorbij zien komen. De botanical focaccia of focaccia garden is een feestje om naar te kijken! Het bakken van het brood is met wat tips echt heel eenvoudig en terwijl het brood rijst, pluk je de eetbare bloemen en bladeren van het seizoen.

Het brood hoeft niet heel lang in de oven. Toch zullen de kleuren van de bloemen en bladeren wat terug lopen. Om de kleur van de bloemen zoveel mogelijk te behouden, heb ik deze voor het bakken afgedekt met wat aluminiumfolie. In deze focaccia heb ik de eetbare bloemen en bladeren gebruikt van de Dahlia, Duizendblad, Duizendknoop, Salvia, Hosta en Allium. Na het bakken wel de steeltjes even verwijderen, maar zowel de bladeren als de bloemen kan je dus eten!

De ingrediënten voor 1 focaccia

  • 500 gr bloem
  • 10 gr tafelzout
  • 15 gr suiker
  • 1,5 zakje gist (ca. 10 gr)
  • 300 ml lauwwarm water
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 takje rozemarijn
  • 50 ml extra vierge olijfolie
  • Een handje olijven
  • snuf grof zeezout

En zo maak je het

  • Plet de knoflookteentjes en hak de rozemarijn klein. Doe dit samen met de olijfolie in een kommetje. Zet tot gebruik apart.
  • Doe de bloem, het zout, de suiker en het gist in een grote kom. Giet het water erbij, meng in een keukenmachine met de deeghaak. Kneed het deeg in de machine 8 minuten door.
  • Haal het compacte deeg uit de kom en kneed het nog eens 2 minuten goed door met de handen.
  • Vorm een bol en bestrijk een schaal met wat olie. Leg de bol in de schaal en dek deze af. Laat 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.
  • Het deeg is nu behoorlijk gerezen. Kneed het nog een minuut stevig door.
  • Leeg het deeg met bakpapier op de bakplaat. Wil je de focaccia in een speciale vorm hebben, laat het dan even uitzakken. Je kan het deeg daarna makkelijker vormen.
  • Duw met de achterkant van een mes allemaal kuiltjes in het deeg.
  • Haal de knoflook uit de olijfolie. Verdeel de olijfolie en het grove zeezout over de focaccia
  • Dek de focaccia af met een theedoek en laat nog eens 30 minuten rijzen voor het bakken. Verwarm alvast de oven voor op 220 C.
  • Rangschik de bloemen, bladeren en olijven op de focaccia tot een mooi geheel. Druk de bloemen en bladeren goed op/in het deeg om te voorkomen dat ze (omhoog staand) verbranden. Dek de bloemen vervolgens af met stukjes aluminiumfolie.
  • Bak de focaccia 15 tot 20 minuten tot de bovenkant mooi bruin is.

Geniet ervan!


Vijgensalade met een vleugje Tagetes

Gek genoeg vond ik het Afrikaantje (Tagetes) vroeger wat stijf en oubollig. Deze bloem is echter weer helemaal hip. Sterker nog, ik kan echt verbaasd zijn over hoe mooi deze bloem eigenlijk is. Op het eerste gezicht lijkt het een heel compacte bloem, maar als hij helemaal uit komt, zie je pas uit hoeveel laagjes deze bloem bestaat. De grotere bloemblaadjes aan de buitenkant en de lieve kleine bloemetjes aan de binnenkant, het gedeelte met de zaadjes. Hij ruikt ook zo heerlijk met kruidige en fruitige noten. De bloem is niet alleen mooi, maar ook eetbaar. De bloemblaadjes kunnen worden in een salade, maar ook in een verfrissend drankje. Ook wordt de bloeiende plant gebruikt voor het aroma en etherische olie. De citrusachtige smaak van het Afrikaantje past mooi in deze fruitige en ook pittige salade.

De ingrediënten voor 2 personen

  • Een krop eikenblad sla
  • Een doosje kiemgroente (alfafa, rode radijs of broccoli)
  • 2 grote vijgen
  • 1 grote mandarijn
  • Een zachte blauwe kaas (bijvoorbeeld Castello creamy Blue)
  • Een handje geroosterde pecannoten/zaden en pitten
  • 50 ml balsamicoazijn
  • 100 ml extra vierge olijfolie
  • Versgemalen peper
  • Een handvol eetbare bloemetjes van de Tagetes

En zo maak je het

  • Snijd de blauwe zachte kaas als deze net uit de koelkast komt, zodat hij zich makkelijk laat snijden. Zet dit tot gebruik apart en de kaas verder op kamertemperatuur komen.
  • Was en droog de sla. Was en droog ook alvast de kiemgroente.
  • Snijd de mandarijn nog in de schil in schijven. De schil pel je er daarna pas vanaf. Je gebruikt de schijfjes om toe te voegen aan de salade, maar je kan de schijfjes ook los halen, zodat je kleine fruitstukjes krijgt. Dit ziet er in deze salade wel heel leuk uit!
  • Was de vijgen en snijd ze in vieren.
  • Mix de azijn en olijfolie met een garde en breng op smaak met versgemalen peper
  • Mix alle ingrediënten van de salade met elkaar, schenk de dressing over de salade.
  • Strooi tot slot de geroosterde noten en de bloemblaadjes van de Tagetes over de salade.

Geniet ervan!


Lauwwarme groentesalade met mozzarella en Dianthus

Wat een dankbare zomerbloeier is de Dianthus (Duizendschoon)… Al wekenlang geeft de plant de mooiste bloemen. De kleur en tekening van de heerlijk geurende bloemetjes variëren en lopen uiteen van wit tot donkerpaars. Vaak zijn ze ook tweekleurig. De witte roze bloemetjes inspireerden mij om een gerecht te bedenken met radijsjes. Op de versmarkt kon ik zelfs deze mooie witpunt (langwerpige) radijsjes kopen met dezelfde kleurensamenstelling, zowel roze als wit van kleur. De smaak van Dianthus is kruidig, peperig, wat een mooie smaaktoevoeging geeft in deze pure salade. De radijsjes heb ik kort geroerbakt om de meest scherpe smaak weg te nemen en  één te laten zijn met de rest van de groenten in deze heerlijke lauwwarme salade.

De ingrediënten voor 2 personen

  • 200 gram krieltjes
  • 100 gram radijsjes
  • 100 gram aspergetips
  • 1 grote bol mozzarella (ca. 125 gram)
  • 4 eetlepels olijfolie (extra vierge)
  • 1 eetlepel vers citroensap
  • 1 eetlepel pesto
  • Versgemalen peper
  • Een handvol eetbare bloemetjes van de Dianthus

En zo maak je het

  • Zorg dat de mozzarella op kamertemperatuur is.
  • Was de groenten (vooral de krieltjes en radijsjes) goed schoon.
  • Kook de krieltjes totdat ze beetgaar zijn.
  • Roerbak zowel de radijsjes als de aspergetips in een scheutje olijfolie. Beide groenten niet te lang roerbakken zodat ze wel hun ‘bite’ behouden.
  • Meng voor de dressing de olijfolie, citroensap en pesto goed door elkaar.
  • Scheur de mozzarella in kleinere stukjes
  • Schep de krieltjes, de groente, de mozzarella en de dressing door elkaar.
  • Maal ten slotte wat peper en strooi de bloemblaadjes van de Dianthus over de salade.
  • Geniet ervan!

Bloemige fruit ijsjes

Zomer, zon en ijs horen bij elkaar. Het is ook de periode dat de tuin zo mooi in bloei staat. Inspiratie voor deze mooie bloemige fruit ijsjes. Zelf houd ik van zo puur mogelijke fruit ijsjes zonder al te veel smaak toevoegingen en probeer ik het gebruik van honing (of  agavesiroop) te beperken. Citroensap maakt het ijs net iets frisser van smaak en is wel een aanrader. De exact benodigde hoeveelheid fruit is afhankelijk van de ijsvormpjes die je gebruikt. Als richtlijn houd ik per fruit ijsje een handvol fruit aan. De eetbare bloemetjes ‘plak’ je voorzichtig met wat water aan de binnenkant van het ijsvormpje. De vulling voor het ijsje giet je er dan voorzichtig bij. Een andere manier is dat je het ijsje na ca. 4 uur vriezen uit het ijsvormpje haalt en er dan een eetbare bloem met water op plakt en dan nog een uurtje mee laat vriezen.

De ingrediënten voor 5 fruit ijsjes

  • Aardbeien
  • Bosbessen en/of bramen
  • Mango
  • Frambozen
  • Abrikozen
  • Honing (of agave-siroop)
  • Vers citroensap
  • Een handvol eetbare bloemetjes

En zo maak je het

  • Was het fruit voor gebruik. Verwijder de kroontjes van de aardbeien, schil de mango, halveer de abrikozen en verwijder de pit. Het overige fruit is al klaar voor gebruik.
  • Pureer met de staafmixer of blender telkens één fruitsoort. Bepaal zelf of het fruit zoet genoeg is of dat het iets honing nodig heeft (maximaal een halve eetlepel) en voeg iets citroensap toe.
  • Komt je net iets fruit te kort vul dan aan met wat water
  • Wil je een spannende smaaktoevoeging voeg dan bijvoorbeeld een paar blaadjes basilicum toe.
  • Alles goed mixen, in de ijsvormpjes gieten en invriezen maar. Wel eventjes geduld, maar na 4 uur heb je dan wel heerlijk en mooi fruit ijs. Geniet ervan!

Zomercarpaccio van meiknol en courgette met lavendeldressing

De prachtig paarse lavendel én de bloemetjes van de Allium (Senescens) inspireerden mij voor deze zomercarpaccio. De lavendelbloemen geven een licht bloemige toon aan dit gerecht. De bloemetjes van de Allium juist een pittig accent. Ook de (rauwe) groenten die ik voor deze zomercarpaccio gebruikt heb, zijn mooie smaak tegenhangers. De courgette vrij zacht van smaak en de meiknol juist meer pittig (zoals radijs). Voor het bereiden van de groenten heb ik een mandoline gebruikt om echt dunne plakjes te krijgen. Ik heb de bolcourgette gebruikt om dezelfde grootte van de meiknol aan te houden. Voor de topping heb ik ook nog wat jong groen gebruikt van het Achilles-kruid (Duizendblad).

De ingrediënten (voor 2 personen)

  • 1 bolcourgette
  • 1 meiknol
  • 2 eetlepels witte wijn azijn
  • 6 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 2 eetlepels honing (of agavesiroop)
  • 1 eetlepel lavendelbloemen
  • Verse kruiden zoals peterselie en Duizendblad
  • Vers gemalen peper

En zo maak je het

  • De avond van tevoren één eetlepel lavendelbloemen in een klein pannetje kort koken met één eetlepel water, twee eetlepels witte azijn en twee eetlepels honing.
  • Dit mengsel tot bereiding laten staan en voor gebruik zeven. Om de dressing af te maken de olijfolie toevoegen en de fijn geknipte kruiden.
  • De meiknol en courgette wassen en met de mandoline in dunne schijfjes snijden. De plakjes op twee bordjes afwisselend rangschikken.
  • De dressing over de carpaccio schenken en op smaak brengen met vers gemalen peper.
  • Pluk voorzichtig de bloemetjes van de Allium en strooi deze over de carpaccio.
  • Geniet ervan!

Komkommersalade met yoghurt dressing en Silene

dressing en Silene

Silene vulgaris – Blaas Silene – is een heel sierlijke en makkelijke plant die van zon houdt en het zelfs op voedselarme grond goed doet. De bloemetjes hebben een heerlijke zoete smaak en ook de jonge scheuten zijn eetbaar, deze smaken naar lentegroen en doen zelfs aan erwtjes denken… Het voegt aan deze komkommersalade echt iets extra’s toe! Je kan het ook als kruid aan een warm gerecht toe voegen. Doe dit wel op het laatst en laat het niet te lang meekoken.

Ingrediënten voor een komkommersalade voor 2 personen

  • 1 grote komkommer of 10-15 kleine snack komkommers
  • 1 eetlepel extra vierge olijfolie
  • 4 eetlepels milde yoghurt
  • Een uitgeperste (halve) citroen
  • Een handje verse kruiden als peterselie, bieslook en dille
  • Een aantal jonge scheuten van de Silene en takje met bloemen
  • peper en zout

En zo maak je het

  • De komkommer goed wassen en met een schaaf (mandoline) in dunne plakjes snijden.
  • Knip de kruiden zo fijn mogelijk
  • Roer de olie, de yoghurt, het citroensap en de kruiden goed door elkaar
  • Meng de komkommerschijfjes met de yoghurtdressing
  • Breng op smaak met peper en zout
  • Pluk voorzichtig de bloemetjes van het takje en scheur de scheuten en schik deze deels door en op de salade
  • Geniet ervan!

Bloemenontbijt met homemade rawnola

Hoe leuk is het om ’s ochtends vroeg op te staan en voor het ontbijt wat eetbare bloemetjes te oogsten… En je moet je concurrenten voor zijn, want hommels en bijen zijn dol op nectar. Vóór hun bezoek is de smaak net iets intenser! Hoe dan ook, zo’n kleurig ontbijtje laat je dag sowieso goed beginnen. Zeker met frisse yoghurt en homemade rawnola.

Rawnola is een soort van muesli, maar dan zonder bakken. Het wordt ook wel rauwe muesli genoemd. Onderstaand recept is genoeg voor een klein voorraadje. Ook kan je ervoor kiezen om er, met de hoeveelheid die je niet eet, energy balls (bliss balls) van te maken… Deze zijn heerlijk als snack onderweg!

Ingrediënten

  • een klein handje Medjoul dadels (klasse I dadels)
  • 1 kop havermout
  • 1 kwart kop kokos vlokken of geraspte kokos
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 4 eetlepels noten en zaden (naar eigen smaak)

En zo maak je het

  • Zorg voor een schone voorraadpot die je goed af kan sluiten
  • De dadels ontpitten en klein mogelijk snijden. De noten wat kleiner hakken.
  • Alle ingrediënten vervolgens in de kom van een keukenmachine handmatig mengen en vervolgens met de machine kort pulseren. Het gaat erom dat alles goed gemengd is, maar ook dat je een grovere structuur houdt. Het is nu klaar voor gebruik.
  • Schep dan in je ontbijtbowl yoghurt, één of twee eetlepels rawnola en fruit en bloemen naar keuze.
  • De overgebleven rawnola kan je wel even bewaren. Wil je er energy balls van maken, kneed dan van de overgebleven hoeveelheid met je handen een compact ‘mengsel’. Verdeel dit mengsel in kleine gelijke hoeveelheden, zodat je er balletjes van kan draaien. Lekker als snack onderweg of in je lunch-box als extraatje.
  • Geniet ervan!


Vegan cashewnoten kaas en Acer palmatum

We leven steeds meer bewust en maken hierdoor ook vaker de keuze voor plantaardig eten. Minder vlees eten is bewezen goed voor het milieu, het dierenwelzijn én je gezondheid. Het aantal flexitariërs, vegetariërs en veganisten neemt hierdoor de laatste jaren behoorlijk toe. Als groot groente- en fruitliefhebber vind ik het niet lastig om plantaardig te eten. We hebben de keuze uit een oneindig mooi groente- en fruitaanbod, maar denk ook aan de vele granen, peulvruchten en noten en zaden. Wist je dat je met cashewnoten een heerlijke (vegan) kaas kan maken? Als van oorsprong groot kaasliefhebber gebruik in dit recept edelgistvlokken voor een extra hartige smaak die voor kaas vaak zo kenmerkend is. Voor een extra mooie presentatie heb ik wat bladeren van onze Acer Palmatum gebruikt. Deze bladeren zijn eetbaar en smaken, kort gekookt, wat nootachtig. En ook de bloemetjes van het vergeet-mij-nietje zijn eetbaar en maken dit kaasje helemaal af!

Ingrediënten voor 1 kaasje

  • 100 gram cashewnoten (ongebrand en ongezouten)
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel edelgistvlokken
  • 1 teentje knoflook (of een halve theelepel knoflookpoeder)
  • snuf peper en zout

Ingrediënten voor de presentatie

  • wat jonge esdoornblaadjes (Acer Palmatum)
  • een handje geroosterde hazelnoten

En zo maak je het

  • Week de cashewnoten een nacht in ruim water. De noten worden hierdoor goed zacht.
  • Laat de geweekte cashewnoten echt goed uitlekken.
  • Voeg alle ingrediënten in de keukenmachine en meng het tot één mooi geheel.
  • Leg het mengsel op een stuk huishoudfolie en vorm tot een mooi rond kaasje.
  • Leg op het kaasje wat blaadjes van de esdoorn (de blaadjes van tevoren even kort koken en droog deppen).
  • Vouw vervolgens het folie goed strak om het kaasje heen en laat het kaasje minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
  • Serveer de kaas met wat geroosterde hazelnoten, de bloemetjes en een heerlijk toastje. Geniet ervan!


Homemade komkommer hüttenkäse salade met Bellis

Deze madeliefjes, Bellis perennis, zijn een kweekvariant van het oorspronkelijke wit gele madeliefje dat je kent uit het grasveld. Ze zijn nog vrolijker om te zien en net pomponnetjes. De smaak van de bloemblaadjes is kruidig met een beetje nootachtige accenten en daardoor een mooie smaaktoevoeging aan dit frisse gerecht met komkommer en hüttenkäse. De hüttenkäse (cottage cheese) maak je gemakkelijk zelf met maar 2 ingrediënten….!

Ingrediënten hüttenkäse (ca. 200 gram)

  • 1 liter halfvolle melk
  • 3 eetlepels citroensap

Overige ingrediënten salade

  • ½ komkommer
  • 1 lente-ui
  • ½ kleine rode ui
  • wat fijngesneden bieslook
  • een klein handje geroosterde walnoten

En zo maak je het

  • Breng de melk in een pannetje aan de kook. Roer het sap van de citroen erdoor en roer 30 seconden door. De melk schift direct, waardoor er witte korrels ontstaan. Haal het pannetje van het vuur en laat nu 30 minuten rusten.
  • Bekleed een zeef met kaasdoek of een dunne theedoek. Giet het kaasmengsel door de zeef en laat 10 minuten uitlekken. Koel de verse kaas tot gebruik in de koelkast.
  • Breng de kaas voor gebruik op smaak met peper en zout.
  • Snijd de rode ui klein, de halve komkommer in partjes, de lente-ui in ringetjes. Meng dit alles met de fijngesneden bieslook en de gehakte walnoten door de kaas.
  • Vergeet niet wat madeliefjes over het gerechtje te strooien. Het maakt het lekker voorjaarsachtig.
  • Geniet ervan!


Viola citrus rode koolsalade

         

Citrusfruit is gelukkig jaarrond te verkrijgen, maar in de winter het lekkerst als het fruit lang gerijpt heeft. Vooral de combinatie van verschillende soorten citrusfruit is een smaakfeestje; sinaasappel samen met grapefruit, mandarijn en een vleugje citroen… Echt heerlijk! Het gezondst is het om niet alleen het vruchtvlees of het sap, maar juist ook het witte schilletje. Samen met de rode kool als salade een prachtig voor- of bijgerecht! Voor een extra smaak- en kleurdimensie gebruik ik graag wat bloemblaadjes van een eetbaar (biologisch gekweekt) viooltje.

Ingrediënten (2 personen)

  • 1 verse rode kool (je gebruikt een kwart)
  • 2 (bloed) sinaasappels (1 om uit te persen voor het sap)
  • 1 grapefruit
  • 1 mandarijn
  • 1 citroen (1/2 om uit te persen en de rest als garnering)
  • 1 eetlepel olijfolie extra vierge
  • gebruik naar smaak eventueel wat agavesiroop
  • wat muntblaadjes en bloemblaadjes van een eetbaar viooltje

En zo maak je het

  • Snijd de rode kool in vieren. Rasp een kwart rode kool en leg de geraspte rode kool in een diepe kom.
  • Pers 1 sinaasappel en de ½ citroen uit. Schenk het sap over de geraspte rode kool en laat samen met de eetlepel olijfolie marineren terwijl je met de verdere voorbereidingen bezig bent.
  • Schil de sinaasappel, de grapefruit én de mandarijn. Snijd vervolgens al het fruit in partjes.
  • Was de muntblaadjes en snijd ze in reepjes. Meng dit met de rode kool.
  • Verdeel de rode kool, het sap en het fruit over de bordjes.
  • Gebruik naar smaak wat agavesiroop.
  • Voeg tot slot een schijfje citroen toe en wat bloemblaadjes van het viooltje
  • (ik heb de bloemblaadjes gebruikt van de prachtige Viola Wittrockiana).
  • Geniet ervan!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Ontvang 4x per jaar de seizoensupdate van Tasty Blooms