Wij leveren ook biologische beplanting voor alle lagen in het voedselbos.
Het voedselbos is een nieuwe manier van landbouw. Het een akker die is beplant volgens het ecosysteem van een bos. Er staan hoge en lage bomen, struiken en planten. Daartussen zijn oogstpaden aangelegd. Alles groeit uiteraard over een langere periode dan slechts één oogstseizoen, zoals bij traditionele akkergewassen. Een voedselbos kost weinig energie, want is onderhoudsarm. De boer hoeft alleen af en toe te snoeien en plantaardige bodemverbeteraars toe te voegen.
Voedselbossen bestaan uit verschillende lagen, van boom tot kruidlaag.
In ons assortiment vind je een enorme keuze aan planten voor de kleinfruit- en de kruidlaag en eetbare bodembedekkers.
Voedselbos in je tuin
Ook je tuin kun je inrichten als voedselbosje. Zelfs op een klein oppervlak. Kies dan voor kleinere fruitbomen, leifruit, kleinfruit, vaste groentes, kruiden en planten met eetbare bloemen. Laat pergola’s en schuttingen begroeien met druiven en bijvoorbeeld kiwibes. Zelfs kleinfruit als frambozen kan tegen een schutting. Denk verder aan eetbare bodembedekkers: aardbeien, daslook of kruiptijm. En uit de grond kun je mierikswortel en aardpeer halen, planten die over het algemeen ondanks oogsten toch doorgroeien, omdat er altijd wel een plantstukje achterblijft en weer uitschiet.
Verschil met moestuinieren
Het verschil met een moestuin is dat je hoofdzakelijk met meerjarige planten werkt. Je hebt dus geen bedden en ook geen kale stukken. De tuin groeit gewoon door, in de winter duiken sommige vaste planten natuurlijk wel even onder. Het is een duurzame manier van eetbaar tuinieren, omdat je minder water hoeft te geven en de bodem goed bedekt blijft. Dat is beter voor het belangrijke bodemleven.
Bovendien is voedselbos-tuinieren veel minder werk. Je hoeft niet te zaaien of bemesten. Alleen af en toe wat snoeien. En het snoeiafval en herfstbladeren fijngeknipt over de bodem uitstrooien (mulchen). Het is dus ook nog eens een circulaire manier van tuinieren.