Feestelijke herfstspies

Zolang de planten in de tuin bloeien, gebruik ik de eetbare bloemetjes graag om een feestelijk accent te geven aan een gerecht. Salvia en Agastache, beide geslacht van de lipbloemenfamilie, stonden op dit moment nog mooi rank en slank te bloeien. Leuk om deze spies met herfstgroenten extra aan te kleden en wat losse bloemetjes over het gerecht te strooien. Lekker als snack of als bijgerecht met de komende feestdagen.

De ingrediënten voor 4 herfstspiezen

  • 1 rode biet en 1 gele biet (ca. 250 gram)
  • 200 gram verse eetbare kastanjes
  • 2 verse vijgen (of anders bijvoorbeeld druiven)
  • olijfolie
  • grof zeezout
  • vers gemalen peper
  • aluminiumfolie
  • 4 houten satéprikkers
  • Balsamico creme (balsamico stroop)

Zo maak je de herfstspiezen

Verwarm de oven voor op 200 °C. Scheur van de rol aluminiumfolie 2 stukken folie om de bietjes in te kunnen pakken. Was de bietjes en pak ze goed in. Leg de bietjes op het ovenrooster en rooster ze in circa een uurtje in de hete oven gaar.

Tijdens het roosteren van de bietjes, kan je de kastanjes gaan voorbereiden. Kerf alle kastanjes met een scherp mesje door een kruisje boven in de noot te zetten. Energiezuinig zou je het laatste kwartier van de oventijd van de bietjes kunnen gebruiken door de kastanjes in een ovenschaal in de oven bij te plaatsen. Dit komt qua tijd goed uit. De kastanjes rooster je ongeveer 10 tot maximaal 15 minuten. Wanneer ze open staan, zijn ze klaar.

Na het roosteren de bietjes en de kastanjes even af laten koelen. Verwijder het aluminiumfolie van de bietjes. Het vel stroop je er nu heel makkelijk af. Snijd de ontvelde bietjes in partjes. Besprenkel de bietjes met een beetje olijfolie en breng ze op smaak met peper en zout.

Pel nu de kastanjes. Was de vijgen en snijd ze in partjes. Steek nu om en om de partjes biet, de kastanjes en de partjes vijg op de houten satéprikkers. Strooi wat bloemetjes over de spiezen. Serveer met wat extra zeezout en  balsamico creme. Heerlijk als snack of bijgerecht naast een salade. Geniet ervan!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Ontvang 4x per jaar de seizoensupdate van Tasty Blooms
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.