Net terug van je vakantie in Italië? Ik heb nog een leuk souvenirtje voor je.

Als Italianen iets lekker kunnen dan is het wel het maken van lekkere snelle hapjes. De sfoglia ripiena is er daar één van, sfoglia komt van pasta sfoglia, dit is bladerdeeg en ripiena betekent gevuld.

Gevuld bladerdeeg met groenten is een perfecte lunch, maar als borrel hapje of voorgerecht verras je ook iedereen.

Het leuke van dit makkelijke recept is dat je al je favoriete smaken erin kunt gebruiken. Dus de ingrediënten hier zijn slechts mijn suggestie. Je kan er alle kanten mee uit, vullen met hetgeen je in huis hebt, het kan met vis, kip, gehakt, spekje, ham. En met welke groentjes dan ook, vandaag lekker veel biologische groenten en kruiden uit eigen tuin.

Bladerdeeg heeft natuurlijk wel wat calorieën dus geven de veggies een soort van balans haha. Deze bladerdeeg hapjes zijn gevuld met een ricotta, spinazie, courgette, wortel, knoflook paprika en aubergine. De laagjes hoeven niet perfect gevouwen te worden want wanneer ze uit de oven komen mag het er wel een beetje rustiek uitzien.

Enkele suggesties voor andere vullingen zijn met proscuitto, pesto, tomaat en kaas smaakt ook zalig. Of die met rode biet, peer, hazelnoot en geitenkaas!

Groentevulling

  • courgette
  • spinazie
  • aubergine
  • rode paprika
  • ui
  • knoflook
  • wortel
  • peper en zout

En verder

  • ricotta kaas
  • filodeeg 
  • olijfolie
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch) / 180 graden (hetelucht).
  2. Laat de spinazie in een klein beetje olijfolie in een koekenpan slinken. Laat iets afkoelen, doe het samen met de ricotta en geitenkaas en mix tot er een glad mengsel ontstaat. Breng verder op smaak met zout en peper. Zet even apart.
  3. Snijd alle groenten voor de vulling klein en roerbak deze met wat olie beetgaar, dep eventueel voorzichtig droog met keukenpapier dan wordt het bladerdeeg niet te nat.
  4. Haal het deeg uit de koelkast en prik met een vork gaatjes het midden. Besmeer het midden met het ricotta spinazie mengsel en doe een schepje met de andere groenten mengsel erop. Smeer de randen in met losgeklopt ei en vouw het geheel, druk de randen goed dicht
  5. Smeer ook de bovenkant in met ei en bak de bladerdeegpakketjes volgens de gebruiksaanwijzing 20-25 minuten goudbruin en knapperig in de oven. Verlaag de oven met 10 graden voor een mooier resultaat.

Garneer met verse kruiden lekker met walnoten en extra verkruimelde geitenkaas Bestrooi voor wat extra pit met wat chillivlokken.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Ontvang 4x per jaar de seizoensupdate van Tasty Blooms
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.