Rijstgerecht dat nooit uit de mode raakt. En dat is niet zo gek, want het is zo lekker!
Risotto is een romig Italiaans rijstgerecht dat meestal wordt gemaakt met Parmezaanse kaas en boter. Je kunt het maken met verschillende soorten vlees, zeevruchten of natuurlijk biologische groenten. En het is altijd heerlijk!
Dit recept voor risotto met tuinbonen is een geweldige manier om wat extra eiwitten en vezels aan het dieet toe te voegen.
Tuinbonen zijn een soort peulvrucht die vaak wordt gebruikt in de Midden-Oosterse en Mediterrane keuken. Ze lijken op elkaar en worden ook wel fava bonen genoemd en hebben een heldere, nootachtige smaak.
In dit recept wordt risottorijst gekookt met de smaak van witte wijn en knoflook, en wordt er Parmezaanse kaas aan toegevoegd
Heerlijk! Seizoensgebonden zomergroenten makkelijk te maken en zit boordevol smaak. Bovendien smaakt het alsof je bij je favoriete Italiaanse restaurant bent!
Ingrediënten:
- 300 g tuinbonen
- 1 witte ui en teentjes knoflook naar eigen smaak
- Olijfolie
- 120 ml witte wijn
- 175 g risottorijst
- 600 ml groentebouillon (2 bouillonblokjes)
- Snufje chilivlokken
- Een halve citroen, geraspte schil
- 50 g Parmezaanse kaas, plus extra voor het serveren
- Oost Indische Kers
En zo maak ik het:
Haal de tuinbonen uit de peulen.
Breng een pan water aan de kook en voeg de tuinbonen toe. Kook ze 4-5 minuten. Ik proef er meestal eentje op dit punt om te kijken of ze klaar zijn.
Giet af en spoel onder koud water om de bonen snel te laten afkoelen. Haal nu de dop van de tuinbonen door het buitenste omhulsel te verwijderen. Gooi het harde omhulsel weg en laat de goede delen in een kom liggen en bewaar deze apart. Dit is een vervelend proces, maar kan aanzienlijk worden verbeterd door op een zonnige plek in de tuin/balkon te gaan zitten met een glas witte wijn.
Snijd de ui en knoflook. Voeg toe aan een grote pan met 1 el olijfolie. Bak tot ze glazig zijn (hoe langer hoe beter, maar niet bruin worden).
Voeg de risottorijst toe en roer tot de korrels bedekt zijn met de olie. Giet de witte wijn erbij en wacht tot deze volledig door de rijst is opgenomen. Voeg dan wat bouillon toe – het geheim van risotto is om deze beetje bij beetje toe te voegen totdat de bouillon is opgenomen.
Wanneer het grootste deel van de bouillon is toegevoegd, voeg je de chilivlokken en citroenschil toe. Roer en pas kruiden naar wens aan.
Voeg de laatste bouillon toe. Voeg na een paar minuten de Parmezaanse kaas toe. Roer goed tot het volledig gesmolten is. Op dit punt moet de risotto dik en romig aanvoelen, maar niet droog.
Voeg de tuinbonen toe aan het mengsel en roer. Let op dat u de tuinbonen niet plet terwijl je mengt. Haal van het vuur en serveer. Versier de bovenkant van de risotto met Oost Indische Kers en schaafsel van Parmezaanse kaas. Het is superlekker.