Broodje tomaat, Oost-Indische kers met plantaardige mayonaise

Wat een dankbare groeier en bloeier is de Oost-Indische kers! De plant is zeer decoratief en bloeit vanaf mei-juni tot zeker oktober. Een prachtige kruidachtige plant waarvan zowel de bladeren, de bloemen als de zaden eetbaar zijn met een opvallend peperachtige smaak. Jolanda Leuven, foodstyliste en -fotograaf maakte er een nieuwe variatie op het broodje tomaat met mayonaise en peper van. “Dat is iets wat ik van jongs af aan al at. Met de Oost-Indische kers-bladeren en homemade plantaardige mayonaise wordt het een prachtig luxe en verantwoorde versie! Misschien zelfs restaurantwaardig…

Ingrediënten

  • een gesneden volkoren brood
  • snacktomaatjes
  • geroosterde zonnebloem-, pompoen- en pijnboompitten
  • versgemalen peper
  • een hand vol bladeren en een enkele bloem van de Oost-Indische kers
  • 100 ml ONGEZOETE soyamelk
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 1 eetlepel verse citroensap, 2 eetlepels wijnazijn
  • 1 theelepel mosterdpoeder, ½ theelepel zout
  • 1 eetlepel agavesiroop

En zo maak je het

De soyamelk (alleen de ONGEZOETE versie) op hoge snelheid mengen in een keukenmixer met het citroensap, de wijnazijn, het mosterdpoeder, het zout en de siroop. Als dit goed gemengd is, op een lagere snelheid 200 ml olie in een dunne straal toevoegen. Mixen tot een mooie, luchtige mayonaise ontstaat.

Alles is nu klaar om het broodje te beleggen met een laag groene bladeren van de Oost-Indische kers, de gehalveerde tomaatjes, wat mayonaise, geroosterde pitjes en iets versgemalen peper. Tot slot natuurlijk wat mooie bloemblaadjes!

Wil je een meer gele kleur mayonaise dan zou je iets kurkuma poeder toe kunnen voegen. Qua smaak, kruidig en zelfs wat mosterdachtig, maakt dit de mayonaise die zacht van smaak is, zelfs nog rijker. Je kan ook variëren met het gebruik van de soort olie. Als je maïsolie gebruikt, krijgt de mayonaise vanzelf een meer gele kleur. Met olijfolie krijg je weer een meer mediterrane smaak.

Geniet ervan!


Noedels à la Hemerocallis

Een ode aan de Hemerocallis, oftewel de daglelie. Een mooie bloeiende plant met bloemen die ook nog eens eetbaar zijn. “In China en Japan wordt de daglelie zelfs als voedselplant gekweekt, want het is één van de lekkerste eetbare bloemen”, zegt foodstylist en -fotograaf Jolanda Leuven. Zij maakte een smakelijk recept met noedels.

De vrij grote bloembladen of ‘bloemkelken’ van de daglelie smaken fris-zoet en hebben een verrassende wat peperige nasmaak.

Rauw aan een gerecht toevoegen is zeker een optie (wel even de meeldraden verwijderen), maar in dit wokgerecht heb ik de bloemen aan het einde heel kort even mee gewokt.

Daglelie, cashewnoten, kool, knoflook, paprika, ui…

Ingrediënten (2 personen)

  • 200 gram noedels
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 rode ui
  • ½ Chinese kool
  • Handje taugé
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel wokolie
  • 1 theelepel sambal
  • 3 eetlepels ketjap
  • Scheutje sojasaus
  • 2 eetlepels cashewnoten (ongezouten)

En zo maak je het

Snijd van tevoren de paprika’s in kleine stukjes en de Chinese kool in repen. Zet ondertussen het water op voor de noedels. Laat de noedels in kokend water garen (volgens de verpakking).

Hak de ui en knoflook en fruit deze in de wokolie.  Bak vervolgens de paprika mee.

Voeg dan de Chinese kool en tot slot de taugé toe. Schenk er een scheutje sojasaus bij en breng het verder op smaak met wat sambal. Hak de cashewnoten grof en strooi dit als laatste over de noedels.

Plaats een verse bloem op het gerecht voordat je het opdient… Hoe mooi, lekker en leuk!


Brosse koekjes met lavendel

Lavendel geeft toch het ultieme zomer- en vakantiegevoel? Wie heeft er geen herinneringen aan die mooie paarsblauwe bloemenvelden tijdens een vakantie en ook de geur… Foodstylist en -fotograaf Jolanda Leuven bakte koekjes met onze lavendel.

“Om de brosse koekjes tijdens het bakken wat lavendelaroma te geven, heb ik een aantal lavendelbloemen 1 week lang in de suiker gedroogd. Deze lavendelsuiker heb ik bij dit recept gebruikt”, zegt Jolanda. “Dat is op zich niet nodig, want je kunt ook spontaan gaan bakken en dan heb ik twee smaaktrucs voor je.”

Twee trucs voor nog meer lavendelsmaak:

  • Voeg bij de verwerking van het deeg wat losse bloemetjes toe
  • Bewaar de koekjes in een koektrommel met wat lavendel

Ingrediënten

• 230 gram bloem
• 180 gram roomboter (kamertemperatuur)
• 100 gram fijne kristalsuiker
• 1 theelepel vanille-extract (probeer échte te vinden, gebruik liever geen vanille-aroma)
• Een handje vol geroosterde noten

En zo maak je het

Meng de bloem, de boter de suiker en het zout tot een deeg. Maak van het deeg 3 rollen van 4 centimeter doorsnede en verpak de rollen in plasticfolie. Laat dit 1 uur opstijven in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Haal de rollen deeg uit de koelkast en snijd plakjes van ongeveer 1 centimeter dik. Leg maximaal 12 koekjes op een bakplaat met voldoende tussenruimte, want ze lopen wel iets uit. Gebruik de geroosterde noten om een aantal koekjes extra te decoreren.

Je bakt de koekjes in 2 rondes. Bak ze koekjes in 12 tot 15 minuten goudbruin. Laat ze even afkoelen op de bakplaat. En geniet!


Zomertulband met courgette, yoghurt en eetbare bloemetjes

tulband

Een heerlijke tulband om de zomer te vieren. “Een soort van gezond te noemen, want met yoghurt en courgette”, lacht foodstylist en -fotograaf Jolanda Leuven. “Als je een moestuin hebt, misschien een leuk recept als je straks een overvloed hebt aan courgettes!” Dat is het zéker.

Tulband vol vezels en vitaminen, dus héél verantwoord…

Ingrediënten

Tulband

  • 300 gram bloem
  • 200 gram grof geraspte courgette
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel zout
  • 1 takje salie (ik gebruikte de blaadjes van de herfstsalie ook wel Salvia greggi ‘Lipstick’)
  • 2 eieren
  • 150 gram fijne suiker
  • 125 ml zonnebloemolie
  • 100 ml yoghurt
  • 50 gram geroosterde noten (pecan, walnoot en/of hazelnoot)

Glazuur en versiering

  • 50 ml yoghurt
  • 70 gram poedersuiker
  • verschillende eetbare bloemen, salieblaadjes, gehakte noten

En zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 170 °Celcius. Vet een cakevorm van 1,5 liter in. Meng in een beslagkom de bloem met het bakpoeder en het zout. Klop in een andere kom de suiker met de eieren, de olie en de yoghurt tot één geheel. Giet dit geheel samen met de geraspte courgette, de blaadjes salie en de gehakte noten bij de bloem en roer tot alles goed is gemengd, maar roer niet te lang!

Doe het beslag in de cakevorm en bak de cake ruim een uur in het middel van de oven tot een mes er mooi droog uit komt.

Voor het glazuur zeef je de poedersuiker boven de yoghurt en blijf je kloppen tot de suiker geheel is opgelost. Dit giet je uit over de tulband. Tot slot versier je de zomertulband met eetbare bloemen, wat salieblaadjes en gehakte noten.

Zie ook de andere recepten:


Bramenmeringue ‘petitfour’

Inspiratie voor het maken van de ‘petitfour’ kreeg ik door de mooie fragiele en eetbare porseleinkleurige viooltjes”, zegt foodstylist en -fotograaf Jolanda Leuven die voor ons recepten bedenkt. “Hierbij moest ik gewoon denken aan meringues… Samen met wat bramenpuree en een eetbaar viooltje echt een heerlijke traktatie!” Nou, het water loopt ons in de mond, wat jij?

Ingrediënten

Bramenpuree
• 250 gram bramen (vers of bevroren)
• 100 gram geleisuiker

Meringues
• 3 eiwitten op kamertemperatuur
• 150 gram fijne tafelsuiker

Meringue-petitfours met delicate viooltjes.

En zo maak je dit recept:

1. Jam

Jolanda: “Voor het maken van de petitfour wilde ik een iets stevigere bramenpuree en maakte ik een jam. Als je dit zelf maakt, maak of neem een grotere hoeveelheid jam en verdubbel dan bovengenoemde ingrediënten. Voor deze meringue-petitfours heb je minder zoete jam nodig. Als je 250 gram fruit hebt, is 100 gram suiker voldoende. De jam is hierdoor wel iets minder lang houdbaar.”

Was de bramen en kook ze totdat het fruit uit elkaar valt. Haal dan de pan van het vuur, voeg de suiker toe en roer goed door. Laat vervolgens nog eens 3 tot 4 minuten koken. Doe dit mengsel in schoongemaakte potjes en zet ze op hun kop. Laat tot afkoelen voor gebruik.

2. Meringues

Verwarm de oven voor op 90 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Zorg ervoor dat de metalen kom en de garde, waarmee je de eiwitten gaat kloppen, beide goed vetvrij zijn.

Doe de eiwitten in de kom van de mixer en klop het eiwit 1 minuut op middelhoge snelheid. Verhoog de snelheid en klop door tot je stevige witte pieken ontstaan (zeker 5 minuten). Voeg al kloppend de fijne suiker toe, lepel per lepel. De suiker moet volledig opgenomen zijn en het schuim moet echt stijf staan.

Dit meringue-recept is voor een flink aantal kleine meringues. Afhankelijk van hoeveel meringues met bramen je wilt maken, spatel je er voorzichtig een paar eetlepels bramenpuree door de eiwitten heen. Niet teveel, want anders krijg je geen mooi effect! De rest van de bramenpuree gebruik je verder voor de smaak en garnering van de meringues.

Vul een spuitzak met het stijf geklopte eiwit. Spuit per keer een kleine spiraalvorm van buiten naar binnen. Heb je geen spuitinstrument, dan kun je ook met een lepel kleine wolkjes vormen.

Bak de meringues in maximaal 2 uur. Ze moeten natuurlijk droog zijn. Maar: let erop dat ze niet verkleuren. Laat de meringues volledig afkoelen voor je ze van het bakpapier neemt.

Serveer elke meringue met een klein beetje bramenpuree en een eetbaar viooltje.

Geniet ervan!


Voorjaarssoep met mais, dukkah en viooltjes

soep eetbare viooltjes

Foodphotographer Jolanda Leuven van Delicious Yo bedenkt en fotografeert prachtige recepten. Speciaal voor Tasty Blooms heeft ze deze oogstrelende voorjaarssoep met mais, specerijenmengsel dukkah en eetbare viooltjes bedacht. Het recept delen we graag.

Heerlijke zonnige lentesoep met eetbare viooltjes.

Ingrediënten (voor 4 personen)      

  • olijfolie
  • 1 gesnipperde ui
  • 2 geperste teentjes knoflook
  • 10 gram gerapte verse gember
  • 1 kleingesneden rode peper
  • 300 gr maiskorrels
  • 500 ml kokosmelk
  • 500 ml groentebouillon
  • eetbare viooltjes met wat jong bladgroen

Dukkah (noten/specerijenmengsel)

  • 100 gram noten (naar keuze hazelnoten, amandelen en/of pistachenoten)
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • 1 eetlepel korianderzaad
  • 1 eetlepel venkelzaad
  • versgemalen peper en zout

Zo maak je deze voorjaarssoep

Fruit de ui en knoflook aan in wat olijfolie. Roerbak dan de gember en peper kort mee. Voeg dan de bouillon, kokosmelk en maiskorrels toe. Laat dit ongeveer 5 minuutjes zachtjes koken. Pureer de soep vervolgens met een staafmixer.

Rooster eerst de noten. Voeg dan de zaden toe en rooster deze heel kort mee. Doe dit alles dan in een vijzel en maal fijn.

Giet de soep in de kommen. Strooi iets van de dukkah in de ronding van de kom en voeg tot slot wat eetbare bloemetjes met wat jong bladgroen toe. Op deze manier een heerlijke voorjaarssoep!

PS De dukkah die over is, kun je goed bewaren in een afgesloten pot. Lekker als dip, maar ook lekker over een ei of avocado.



Alarm voor de (wilde) bijen

Naast de bekende honingbij en hommel, bestaat er een heel regiment aan wilde bijen.

Onder de wilde bijen horen metselbijen, groefbijen, wolbijen, sachembijen, zijdebijen en behangersbijen. Ze nestelen en schuilen in plantdelen (oude muurtjes of in de grond. Ook hangen ze soms met geklemde kaken aan een plantstengel, onder een blad.

In Nederland komen 358 soorten wilde bijen voor, waarvan de helft bedreigd wordt en op de rode lijst staat. Dat komt doordat ons landschap steeds efficiënter wordt ingericht met minder bloemen en het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen (insecticiden en neonicotinoïden) tegen insecten.  Daardoor ontstaat een tekort aan nestgelegenheid en voedsel.


Onze B&B voor insecten

Wij kweken planten met eetbare bloemen voor mensen, maar ook met bloemen die lekker zijn voor insecten. Dat doen we omdat het belangrijk is om in een omgeving vol leven te kweken. Zonder insecten heb je uiteindelijk geen planten…

Bijen, zweefvliegen en vlinders bestuiven bloemen, zodat er vruchtvorming kan ontstaan. Als dat niet gebeurt zullen planten geen vruchten dragen (wat betekent dat de helft van onze oogst mislukt. Insecten vormen de motor van ons bedrijf. We willen we ze dus graag alle faciliteiten bieden om ze bij ons te houden.

Lees meer


Onze bodem is goud waard

Onze teeltaarde is een mengsel van diverse bestanddelen, het lijkt wel een groene apotheek. Een combinatie van diverse middelen maken ‘m gezond en die formule is goud waard.

De bodem is het allerbelangrijkst voor een plant. Hoe beter de wortels worden gevoed, des te sterker de plant is en blijft. Een gezonde bodem is opgebouwd uit compost, zeewier (natuurlijke) kalk, trichoderma-compost en EM.

Lees meer


Onze passie voor goede grond

Een gezonde bodem, daar begint het bij Tasty Blooms mee. Onze planten groeien in een bodem waarover we hebben nagedacht.

Zoals je ook plofkippen hebt, bestaan er ook plofplanten. Dat zijn planten die als een razende zijn gegroeid door een flinke dosis kunstmest. Vaak zijn ze niet al te sterk. De planten van Tasty Blooms zijn in een kunstmestvrije aarde geteeld. Schone producten uit een schone omgeving.

Lees meer


Luizen bestrijden met luizen

Wij gebruiken voor het bestrijden van luizen een plant, de Artemisia vulgaris, oftewel bijvoet. Ook hebben we andere natuurlijke middelen om plagen tegen te gaan.

De Artemisia (bijvoet) trekt haar eigen bladluis aan, de Artemisialuis. Die blijft alleen op bijvoet zitten en is dus niet schadelijk voor andere planten. Deze luis trekt wél veel natuurlijke vijanden aan. Denk aan lieveheersbeestjes, zweefvliegen en sluipwespen, maar soms ook kleine vogels. En als die eenmaal op de bijvoet zijn afgekomen vreten ze ook de ongewenste luizen van de omringende andere teeltplanten uit onze kwekerij op.
Lees meer


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Ontvang 4x per jaar de seizoensupdate van Tasty Blooms
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.