Brosse koekjes met lavendel

Lavendel geeft toch het ultieme zomer- en vakantiegevoel? Wie heeft er geen herinneringen aan die mooie paarsblauwe bloemenvelden tijdens een vakantie en ook de geur… Foodstylist en -fotograaf Jolanda Leuven bakte koekjes met onze lavendel.

“Om de brosse koekjes tijdens het bakken wat lavendelaroma te geven, heb ik een aantal lavendelbloemen 1 week lang in de suiker gedroogd. Deze lavendelsuiker heb ik bij dit recept gebruikt”, zegt Jolanda. “Dat is op zich niet nodig, want je kunt ook spontaan gaan bakken en dan heb ik twee smaaktrucs voor je.”

Twee trucs voor nog meer lavendelsmaak:

  • Voeg bij de verwerking van het deeg wat losse bloemetjes toe
  • Bewaar de koekjes in een koektrommel met wat lavendel

Ingrediënten

• 230 gram bloem
• 180 gram roomboter (kamertemperatuur)
• 100 gram fijne kristalsuiker
• 1 theelepel vanille-extract (probeer échte te vinden, gebruik liever geen vanille-aroma)
• Een handje vol geroosterde noten

En zo maak je het

Meng de bloem, de boter de suiker en het zout tot een deeg. Maak van het deeg 3 rollen van 4 centimeter doorsnede en verpak de rollen in plasticfolie. Laat dit 1 uur opstijven in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Haal de rollen deeg uit de koelkast en snijd plakjes van ongeveer 1 centimeter dik. Leg maximaal 12 koekjes op een bakplaat met voldoende tussenruimte, want ze lopen wel iets uit. Gebruik de geroosterde noten om een aantal koekjes extra te decoreren.

Je bakt de koekjes in 2 rondes. Bak ze koekjes in 12 tot 15 minuten goudbruin. Laat ze even afkoelen op de bakplaat. En geniet!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Ontvang 4x per jaar de seizoensupdate van Tasty Blooms
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.