Ondanks dat deze Geraniumsoort klein is, valt hij op door zijn mooie en felroze kleur. Daarbij is het ook nog eens een vaste plant en een langbloeier, dus genoeg redenen om deze bloem eens in het zonnetje te zetten. Als je dan ook nog eens een ‘Fabergé-ei’ bij de Kringloop vindt, is het idee daar. Een gebloemd Fabergé-ei….
Niet zomaar een ei, maar een plantaardige versie. Een avocado die gegeten wordt met wat Dukkah, een kruidig specerijen-, zaden en notenmengsel. Hieronder het recept om een ruimere hoeveelheid te maken. Dukkah is namelijk goed te bewaren. Het is daarbij ook heerlijk als snack door brood te dippen in olijfolie en de Dukkah. Dus zeker de moeite waard om eens te proberen!
De ingrediënten voor het maken van de Dukkah
- 200 gram noten (veelgebruikt is een mengsel van amandelen, hazelnoten en walnoten)
- 3 eetlepels sesamzaad
- 1 eetlepel korianderzaad
- 1 eetlepel komijnzaad
- 1 eetlepel venkelzaad
- 1 eetlepel oregano
- ½ theelepel tijm
- ½ eetlepel sumak
- ½ eetlepel chilivlokken
- ½ eetlepel kaneel
- ½ eetlepel zout
- Zout en peper naar smaak
En zo maak je het
Rooster eerst de noten (zonder olie) en dan de het sesamzaad heel kort in een koekenpan. Let hierbij op dat ze niet verbranden. Rooster dan de kruiden en specerijen. Laat alles even afkoelen. Maal de noten en het sesamzaad samen met alle kruiden en specerijen in een keukenmachine (of gewoon met de vijzel) totdat ze fijngehakt zijn. Dus echt niet te lang!
Laat het mengsel volledig afkoelen voordat je het in luchtdicht potje bewaart. Het is dan fijn lang houdbaar. Pel de rijpe avocado zo mogelijk met de hand. Snijd vervolgens het topje van de avocado af. Strooi wat van de dukkah op het avocado ‘ei’ en ook wat van de eetbare Geranium bloemetjes. Geniet ervan!