Gek genoeg vond ik het Afrikaantje (Tagetes) vroeger wat stijf en oubollig. Deze bloem is echter weer helemaal hip. Sterker nog, ik kan echt verbaasd zijn over hoe mooi deze bloem eigenlijk is. Op het eerste gezicht lijkt het een heel compacte bloem, maar als hij helemaal uit komt, zie je pas uit hoeveel laagjes deze bloem bestaat. De grotere bloemblaadjes aan de buitenkant en de lieve kleine bloemetjes aan de binnenkant, het gedeelte met de zaadjes. Hij ruikt ook zo heerlijk met kruidige en fruitige noten. De bloem is niet alleen mooi, maar ook eetbaar. De bloemblaadjes kunnen worden in een salade, maar ook in een verfrissend drankje. Ook wordt de bloeiende plant gebruikt voor het aroma en etherische olie. De citrusachtige smaak van het Afrikaantje past mooi in deze fruitige en ook pittige salade.
De ingrediënten voor 2 personen
- Een krop eikenblad sla
- Een doosje kiemgroente (alfafa, rode radijs of broccoli)
- 2 grote vijgen
- 1 grote mandarijn
- Een zachte blauwe kaas (bijvoorbeeld Castello creamy Blue)
- Een handje geroosterde pecannoten/zaden en pitten
- 50 ml balsamicoazijn
- 100 ml extra vierge olijfolie
- Versgemalen peper
- Een handvol eetbare bloemetjes van de Tagetes
En zo maak je het
- Snijd de blauwe zachte kaas als deze net uit de koelkast komt, zodat hij zich makkelijk laat snijden. Zet dit tot gebruik apart en de kaas verder op kamertemperatuur komen.
- Was en droog de sla. Was en droog ook alvast de kiemgroente.
- Snijd de mandarijn nog in de schil in schijven. De schil pel je er daarna pas vanaf. Je gebruikt de schijfjes om toe te voegen aan de salade, maar je kan de schijfjes ook los halen, zodat je kleine fruitstukjes krijgt. Dit ziet er in deze salade wel heel leuk uit!
- Was de vijgen en snijd ze in vieren.
- Mix de azijn en olijfolie met een garde en breng op smaak met versgemalen peper
- Mix alle ingrediënten van de salade met elkaar, schenk de dressing over de salade.
- Strooi tot slot de geroosterde noten en de bloemblaadjes van de Tagetes over de salade.
Geniet ervan!