Botanical focaccia

Wie food accounts op social media volgt, heeft misschien al eens eerder prachtig versierde focaccia’s voorbij zien komen. De botanical focaccia of focaccia garden is een feestje om naar te kijken! Het bakken van het brood is met wat tips echt heel eenvoudig en terwijl het brood rijst, pluk je de eetbare bloemen en bladeren van het seizoen.

Het brood hoeft niet heel lang in de oven. Toch zullen de kleuren van de bloemen en bladeren wat terug lopen. Om de kleur van de bloemen zoveel mogelijk te behouden, heb ik deze voor het bakken afgedekt met wat aluminiumfolie. In deze focaccia heb ik de eetbare bloemen en bladeren gebruikt van de Dahlia, Duizendblad, Duizendknoop, Salvia, Hosta en Allium. Na het bakken wel de steeltjes even verwijderen, maar zowel de bladeren als de bloemen kan je dus eten!

De ingrediënten voor 1 focaccia

  • 500 gr bloem
  • 10 gr tafelzout
  • 15 gr suiker
  • 1,5 zakje gist (ca. 10 gr)
  • 300 ml lauwwarm water
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 takje rozemarijn
  • 50 ml extra vierge olijfolie
  • Een handje olijven
  • snuf grof zeezout

En zo maak je het

  • Plet de knoflookteentjes en hak de rozemarijn klein. Doe dit samen met de olijfolie in een kommetje. Zet tot gebruik apart.
  • Doe de bloem, het zout, de suiker en het gist in een grote kom. Giet het water erbij, meng in een keukenmachine met de deeghaak. Kneed het deeg in de machine 8 minuten door.
  • Haal het compacte deeg uit de kom en kneed het nog eens 2 minuten goed door met de handen.
  • Vorm een bol en bestrijk een schaal met wat olie. Leg de bol in de schaal en dek deze af. Laat 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.
  • Het deeg is nu behoorlijk gerezen. Kneed het nog een minuut stevig door.
  • Leeg het deeg met bakpapier op de bakplaat. Wil je de focaccia in een speciale vorm hebben, laat het dan even uitzakken. Je kan het deeg daarna makkelijker vormen.
  • Duw met de achterkant van een mes allemaal kuiltjes in het deeg.
  • Haal de knoflook uit de olijfolie. Verdeel de olijfolie en het grove zeezout over de focaccia
  • Dek de focaccia af met een theedoek en laat nog eens 30 minuten rijzen voor het bakken. Verwarm alvast de oven voor op 220 C.
  • Rangschik de bloemen, bladeren en olijven op de focaccia tot een mooi geheel. Druk de bloemen en bladeren goed op/in het deeg om te voorkomen dat ze (omhoog staand) verbranden. Dek de bloemen vervolgens af met stukjes aluminiumfolie.
  • Bak de focaccia 15 tot 20 minuten tot de bovenkant mooi bruin is.

Geniet ervan!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Ontvang 4x per jaar de seizoensupdate van Tasty Blooms
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.