Rode kool appelsoep met knoflookcroutons en Salvia Amistad

Herfst of winter saai? Juist niet! Hoe mooi zijn de kleuren in het bos in deze maanden. Ook met koken kan je juist in deze maanden heerlijk met kleur uitleven. Denk natuurlijk aan rode kool, de rode, gele en de roze-witte chioggia biet, maar ook de veelkleurige worteltjes tegenwoordig. De paarsblauwe bloemetjes van de Salvia Amistad lenen zich zó prachtig als eetbare topping bij deze soep! Deze plant bloeit zeker tot aan de eerste vorst. Als je hem wat meer beschut hebt staan, kan je de eetbare bloemetjes nog lang oogsten.

Ingrediënten soep

Een halve fijngesneden rode kool, 2 geschilde appels (Elstar), 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 liter groentebouillon, balsamico azijn, olijfolie om in te bakken, peper en zout, wat verse kruiden (bijvoorbeeld oregano) en eetbare bloemetjes.

Voor de croutons

6 sneetjes brood, 2 teentjes knoflook, gedroogde kruiden (chilivlokken, tijm, rozemarijn en oregano) en zeezout.

En zo maak je het

  • Snijd de sneetjes brood in blokjes. Doe de blokjes in een grote kom, schenk hier een flinke scheut olijfolie over en pers hier de knoflook boven uit. Strooi er een halve theelepel zeezout en een halve eetlepel kruiden over. Meng alles goed door elkaar.
  • Bak de broodblokjes in een grote koekenpan in ca. 5 minuten goudbruin. Houd tot gebruik even apart.
  • Snijd de ui fijn en fruit deze met de teentjes knoflook even aan in een ruime soeppan. Voeg dan de fijngesneden rode kool toe en laat dit met het deksel op de pan in ca. 10 minuten slinken.
  • Voeg dan de appel in schijfjes toe, een flinke scheut balsamico azijn, de bouillon en laat alles samen nog eens ca. 15 minuten koken. De balsamico azijn geeft een verfijnde smaak aan de soep en zorgt het zuurtje van de azijn ervoor dat je de mooie, diepe kleur van de rode kool behoudt.
  • Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met peper en zout.
  • Schep de soep in de kommen en garneer met de knoflook croutons, wat verse kruiden en de eetbare bloemetjes. Eet smakelijk!  
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Ontvang 4x per jaar de seizoensupdate van Tasty Blooms
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.