Een heerlijke tulband om de zomer te vieren. “Een soort van gezond te noemen, want met yoghurt en courgette”, lacht foodstylist en -fotograaf Jolanda Leuven. “Als je een moestuin hebt, misschien een leuk recept als je straks een overvloed hebt aan courgettes!” Dat is het zéker.
Ingrediënten
Tulband
- 300 gram bloem
- 200 gram grof geraspte courgette
- 1 theelepel bakpoeder
- ½ theelepel zout
- 1 takje salie (ik gebruikte de blaadjes van de herfstsalie ook wel Salvia greggi ‘Lipstick’)
- 2 eieren
- 150 gram fijne suiker
- 125 ml zonnebloemolie
- 100 ml yoghurt
- 50 gram geroosterde noten (pecan, walnoot en/of hazelnoot)
Glazuur en versiering
- 50 ml yoghurt
- 70 gram poedersuiker
- verschillende eetbare bloemen, salieblaadjes, gehakte noten
En zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 170 °Celcius. Vet een cakevorm van 1,5 liter in. Meng in een beslagkom de bloem met het bakpoeder en het zout. Klop in een andere kom de suiker met de eieren, de olie en de yoghurt tot één geheel. Giet dit geheel samen met de geraspte courgette, de blaadjes salie en de gehakte noten bij de bloem en roer tot alles goed is gemengd, maar roer niet te lang!
Doe het beslag in de cakevorm en bak de cake ruim een uur in het middel van de oven tot een mes er mooi droog uit komt.
Voor het glazuur zeef je de poedersuiker boven de yoghurt en blijf je kloppen tot de suiker geheel is opgelost. Dit giet je uit over de tulband. Tot slot versier je de zomertulband met eetbare bloemen, wat salieblaadjes en gehakte noten.
Zie ook de andere recepten: