Witlofsalade met Primula

De Primula of sleutelbloem is een echte vroegbloeier. De naam zegt het al, want het Latijnse woord ‘primus’ betekent eerste. Het is dus één van de eerste planten in de tuin die zijn bloemenpracht zal laten zien. De Primula is niet alleen mooi om te zien, maar ook eetbaar. Zowel de bloemen als de bladeren! De bloemen zijn vooral mooi om een salade te garneren. De smaak van de blaadjes doet denken aan kropsla. De blaadjes zijn een fijne toevoeging aan bijvoorbeeld deze witlofsalade.

De ingrediënten voor 4 personen

  • 4 struikjes witlof
  • 1 friszure appel (bijv. Elstar)
  • 2 wortels (of 1 winterpeen)
  • 100 gr rozijnen
  • 50 gr geroosterde cashewnoten
  • 2 eetlepels (plantaardige) mayonaise
  • versgemalen peper
  • een handvol jonge blaadjes en bloemetjes van de Primula

Zo maak je de salade

Laat de rozijnen wellen in wat water. Schil en rasp de wortels. Snijd de onderkant van de witlofstruikjes. Halveer de struikjes en snijd ze in reepjes. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Breng dit alles samen in een grote kom. Voeg 2 eetlepels mayonaise toe en roer goed om. Breng op smaak met versgemalen peper. Verdeel de salade over kleine kommetjes en strooi er wat geroosterde cashewnoten overheen. Garneer tot slot met wat blaadjes en bloemetjes van de Primula. Wil je deze salade eten als maaltijdsalade of lunchgerecht, verdubbel dan de hoeveelheid. Geniet ervan!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Ontvang 4x per jaar de seizoensupdate van Tasty Blooms