Hoe bewaar je gedroogde kruiden?

Verse kruiden zijn heerlijk. Even naar je kruidentuintje lopen en zo het gerecht in. Wanneer je de kruiden zelf kweekt dan weet je zeker dat de kruiden die op je bord belanden zonder giftige bestrijdingsmiddelen zijn gekweekt. Eén van de voordelen van een moestuin is dat je veel minder kruiden hoeft te kopen. Ze staan immers vers in de tuin en lekkerder en beter kan je ze niet eten. Verse tuinkruiden kunnen van de lente tot de herfst vers worden geoogst en gebruikt. Natuurlijk eet je ze het liefst vers maar om in de winter ook kruiden tot je beschikking te hebben kan je ze ook drogen en bewaren. Als de kruiden droog zijn, dat merk je aan het feit dat de kruiden gemakkelijk tussen je vingers ritselen en verkruimelen, kun je ze met je handen grof hakken en bewaren in een luchtdichte theebus of pot met schroefdop. Het is belangrijk dat de kruiden echt helemaal droog zijn om schimmelgroei te voorkomen. Kruiden drogen kan in een voedseldroger maar ik doe dit altijd in de oven. Met restwarmte! Na gebruik van de oven blijft er altijd genoeg restwarmte over. Normaal zet ik na gebruik de ovendeur open zodat de warmte de keuken in komt. Maar je kan deze restwarmte ook gebruiken om je kruiden te drogen. Om lang te kunnen profiteren van de geur en geneeskracht van de planten is het belangrijk om de gedroogde kruiden goed te bewaren.


Welke kruiden kan je het beste drogen?

  • Basilicum
  • Dille
  • Dragon
  • Lavas
  • Oregano
  • Rozemarijn
  • Tijm
  • Citroenmelisse

Werkwijze:

  1. Was de kruiden of liever schudt ze schoon zodat er geen zand of beestjes meer in zitten.
  2. Leg een vel bakpapier op een bakblik of rooster met daarop de kruiden. Bakpapier kan je overigens vele keren gebruiken en hoef je echt niet na één keer weg te gooien.
  3. Verdeel de kruiden zodat ze niet op elkaar liggen, dit versnelt het droogproces.
  4. Houd een ovenwarmte aan van 200 graden. Laat de oven eerst afkoelen als de temperatuur voor je gerecht hoger was.
  5. Laat de kruiden in de oven staan tot deze is afgekoeld.
  6. Rits de kruiden van de takjes af en gooi deze op de composthoop. Door het een scherpe vouw in het bakpapier te maken giet je ze zo in een potje of zakje. Gebruik eventueel een trechter.

 

Kruiden drogen zonder oven of voedseldroger, dat kan ook gewoon in de openlucht.

Luchtdrogend, bij veel kruiden die niet veel water bevatten, volstaat het om ze op een theedoek uit te spreiden en in de frisse lucht te laten drogen. Dit werkt het beste buiten op warme dagen. Zorg er echter voor dat de kruiden niet worden blootgesteld aan direct zonlicht, omdat ze hierdoor veel van hun actieve ingrediënten verliezen afdekken met vitrage helpt goed. Draai de kruiden ook af en toe om. Kies een warme plek om de kruiden te drogen, bijvoorbeeld op het platte dak van de schuur, tuinhuis of aanbouw. Niet vergeten dat je ze daar gelegd hebt en bij regen binnenhalen natuurlijk.

Wat als de kruiden niet droog zijn?

Meestal zijn grove kruiden zoals rozemarijn of met wat vettige blaadjes zoals basilicum nog niet droog genoeg. Daarom plan ik bij voorkeur twee dagen achter elkaar een gerecht uit de oven zodat de kruiden meerdere dagen achter elkaar kunnen drogen. Je kan natuurlijk ook de oven even aan zetten om op te warmen en dan gelijk weer uit.

Tips:

  • Oogst de kruiden op de dag dat je een ovengerecht hebt gepland. Bij voorkeur zo kort mogelijk van te voren.
  •  Zet de bakblikken met kruiden van te voren klaar zodat het gelijk de oven in kan als je gerecht eruit komt.
  • Maak zo efficiënt mogelijk gebruik van de restwarmte door zoveel mogelijk tegelijk te drogen, dat wil zeggen op meerdere bakblikken en roosters.

Bewaren

Bewaren kan het beste in een glazen potje op een donkere plaats. Opgeslagen in luchtdichte potten zijn de gedroogde kruiden minstens een jaar houdbaar, en meestal veel langer. Om de kleur en het aroma lang te behouden, kunnen de kruiden het beste uit direct zonlicht worden bewaard .

Het is ook mogelijk om de kruiden in te vriezen om ze te bewaren. Hierdoor blijven de kleur en het aroma lang behouden en smaken ze bijna als vers geoogst.

Drogen in bundels Een andere optie is om kruiden te drogen door bundels op te hangen. Hiervoor worden de kruiden in een vingerdik boeket gebonden en met losse tussenpozen ondersteboven gehangen aan een hangplank of een speciale kruidenmand voor aan het plafond . Het is het beste om elastiekjes te gebruiken in plaats van koorden. Omdat ze samentrekken als de kruiden door uitdroging volume verliezen en voorkomen dat de kruiden eruit glijden. Ideale plaatsen voor deze variant zijn zolders en overdekte tuinhuizen. Het moet luchtig, donker en droog zijn om zoveel mogelijk smaak te behouden. Deze variant is met name geschikt voor kruiden die slechts een laag watergehalte hebben, zoals lavendel , salie of rozemarijn . Maar ik heb ook goede ervaringen met sint- janskruid , bijvoet en moederkruid . Waterige planten (bijv. dovenetels en brandnetels ) zijn niet geschikt voor deze methode omdat de stengels en bladeren zo dicht opeengepakt zijn in de bundel dat er snel rot kan optreden.

Gedroogde kruiden bewaren Als je kruiden ritselen als je ze aanraakt, zijn ze helemaal droog. Daarna kun je ze met een schaar in stukjes hakken en in papieren zakken of andere potjes bewaren. Zorg ervoor dat ze echt droog zijn, anders kan er snel schimmel ontstaan, zeker als ze in glazen potten worden bewaard.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Ontvang 4x per jaar de seizoensupdate van Tasty Blooms