Oxalis Deppei, klaverzuring, is een decoratieve buitenplant met roze bloemetjes die zich heel grappig ’s avonds sluiten. Met zijn vier blaadjes is de plant bij iedereen wel bekend als geluksklaver. De bloemetjes bloeien in de late zomer en de blaadjes blijven tot ver in de winter groen. Waarschijnlijk weet niet iedereen dat zowel de blaadjes als de bloemetjes eetbaar zijn. De mooie blaadjes hebben een iets zure citroensmaak en gebruik ik graag in salades.
Voor deze gelegenheid heb ik de blaadjes van de geluksklaver gebruikt om een natuurlijk ‘fortune cookie’ te bakken voor Nieuwjaar. Je kan dit gelukskoekje een groot deel van het jaar natuurlijk ook bakken om iemand op deze manier succes te wensen. En heel leuk om weg te geven! Het recept is met glutenvrije havermout gemaakt en daardoor glutenvrij.
De ingrediënten
- 125 gram amandelmeel
- 125 gram havermout (glutenvrije)
- 80 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
- 50 gram suiker
- 1 ei
- snufje zout
- een paar mooie blaadjes van de Oxalis
En zo maak je het
- Verwarm de oven op 175 °C.
- Maal de havermout in de keukenmachine tot meel.
- Voeg het ei, de suiker, amandelmeel en roomboter toe.
- Meng alles tot een samenhangend deeg en pak het in folie. Laat het deeg dan 30 minuten rusten in de koelkast.
- Maak balletjes van het deeg die precies groot genoeg zijn voor de blaadjes Oxalis die je geplukt hebt. Verspreid ze over een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze zo plat mogelijk.
- Maak dan de blaadjes van de Oxalis los en spreid per koekje de vier blaadjes en druk ze met iets water goed vast (vooral plat zodat ze niet verbranden).
- Bak de koekjes in circa 15-20 minuten goudbruin en gaar.
- Geniet ervan!