Anjer

(Dianthus barbatus / caryophyllus)

Smaak

Lijkt op nootmuskaat en kruidnagel, beetje zoet. Subtiel geurend.

Lekker

In salades, rijstgerechten, curry's, hartige sauzen en als garnering bij pastagerechten. Het witte deel (de aanzet) van de bloemblaadjes is bitter, dus dat eruit snijden.

Kleur & vorm

Roze, paarse of witte bloemetjes met gefranjerde blaadje. Er bestaan vele verschillende soorten qua vorm en kleur.

Weetje

Dianthus komt van de Griekse woorden ‘dios’ (god) en ‘anthos’ (bloem) en staat dus voor ‘godsbloem’.

Waar in de tuin

De plant kan in de tuin, maar ook in een pot op terras of balkon. De plant vraagt om een lichte, zonnige standplaats. Felle zon is geen probleem. Geef dan wel voldoende water.

Bloeitijd

Mei en juni.

Juffertje in het Groen / Nigella

(Nigella damascena)

Smaak

Licht kruidig, muskaatachtig, lijkt ook wel op oregano en majoraan.

Lekker

De bloemblaadjes kun je los halen en als kleurrijke strooibloemetjes gebruiken. Als de bloem is uitgebloeid, kun je uit de zaaddozen zwarte komijnzaadjes schudden, die als smaakversterker zijn te gebruiken in bijvoorbeeld humus, soep of in zelfgebakken brood. De zaadjes bevatten gezonde olie, die goed is voor de spijsvertering en het immuunsysteem.

Kleur & vorm

Prachtige fragiele, meestal pastelblauwe, maar ook roze of witte bloem, die wat lijkt op de jurk van een ballerina, 'dansend' in een frisgroene wolk van ragfijne blaadjes. Na de bloei vormt de bloem decoratieve holle zaaddozen/doosvruchten die ook geschikt zijn om gerechten mee te versieren.

Weetje

Ook bekend als 'nootmuskaatbloem'.

Waar in de tuin

Op een zonnige of halfschaduwplek.

Bloeitijd

Medio juni tot en met juli.

Hysop

(Hyssopus officinalis)

Smaak

Het verse blad (liefst de jonge topjes) en de stelen zijn licht bitter van smaak. De bloemetjes hebben weinig smaak, zijn wel eetbaar als decoratie.

Lekker

In salades, sauzen en soepen en visgerechten. Ook te gebruiken in een kruidendip met kwark.

Kleur & vorm

Lancetvormige bladeren en diepblauwe, roze of paarse bloemen.

Weetje

Hysop-thee helpt tegen keelpijn en hoest. Waardplant voor agaathvlinder, drachtplant voor de vroege honingbij en hommel.

Waar in de tuin

Zonnige plaats, stenige grond.

Bloeitijd

Juni, juli, augustus.

Groot Kaasjeskruid

(Malva)

Smaak

De bloem is mild-zoet.

Lekker

De bloemen zijn toe te passen in kruidenthee. De bloemen en bladeren zijn goed eetbaar in salades.

Kleur & vorm

Zeer herkenbare felroze/paarse bloem met 5 blaadjes met ieder een kleine inkeping.

Weetje

Kaasjeskruid wordt al eeuwen gebruikt als geneeskrachtige plant voor uiteenlopende kwalen.

Waar in de tuin

Kaasjeskruid is niet heel kieskeurig, maar heeft wel genoeg licht nodig.

Bloeitijd

Juni t/m oktober.

Goudsbloem

(Calendula officinalis)

Smaak

Licht kruidig met een hintje van peper, maar geen sterke smaakmaker. Wordt vooral gebruikt om z’n felle kleur, die ook op warme gerechten blijvend is.

Lekker

Bloemblaadjes los in kruidenboter of dressing, als vervanger van saffraan voor de kleur, gestrooid over soepen en salades. Ook vrolijk op een omelet, roerei, fruitsalades, in aardappelpuree of over de yoghurt. Ook het blad van de plant is eetbaar in salades.

Kleur & vorm

Vrij grote bloem van circa 7-8 centimeter. De bloemblaadjes rond het hart zijn oranje of heldergeel van kleur.

Weetje

Is waardplant voor de twee nachtvlinders splinterstreep en kooluil, en drachtplant voor de slangenkruidbij.

Waar in de tuin

Gedijen vrijwel overal. Neiging tot uitzaaien.

Bloeitijd

Van mei tot november en in milde winters nog langer.

Dropplant

(Agastache foeniculum)

Smaak

De bladeren ruiken naar drop en hebben een zoete anijssmaak.

Lekker

De bladeren zijn heerlijk in salades, kruidenboter en pesto. Ook zijn ze te gebruiken in pastaschotels, soep, cakes, brood, kruidkoek en pannenkoeken. Verder kun je er thee van trekken. De bloemen zijn eveneens eetbaar en leuk om een salade mee te versieren.

Kleur & vorm

De paarse bloemdelen zijn lang en fier, met vele lipvormige kleine bloempjes.

Weetje

Waardplant voor de vlinders herfstspinner en wolfmelkuil, dractplant voor honingbij en grasbij.

Waar in de tuin

Zonnig en niet te nat.

Bloeitijd

Eind juni tot ver in de herfst.

Dille

(Anethum)

Smaak

Blad én zaad is eetbaar en smaakt sterk, zoet-anijsachtig.

Lekker

Pas op het laatst toevoegen aan warme gerechten, dus niet meekoken, want dan verliest het zijn uitgesproken smaak. Ook het toevoegen van andere kruiden kan maken dat de dille ‘wegvalt’ met z’n aroma. Je strooit verse dilleblaadjes boven een kom soep of saus of salade. Ook lekker met appel. De kleine losse geelgroene schermbloemetjes zijn leuk te gebruiken op gerechten met vis (zoals zalm) en ei. Gedroogd dillezaad maakt ingelegde komkommers en augurken smakelijker. Ook kun je er azijn mee op smaak brengen.

Kleur & vorm

Geelgroene schermbloemen en groen veervormig blad.

Weetje

Familie van venkel en kervel. Het is een belangrijke waardplant in je tuin voor kleine vos, dagpauwoog en atalanta en drachtplant voor de wilde bij.

Waar in de tuin

Zonnige, droge plek.

Bloeitijd

Juni, juli, augustus

Citroenverbena

(Lippia citriodora)

Smaak

De blaadjes van de plant zijn sterk citroenachtig van geur en smaak en lekker vers in een thee. Ook goed te drogen om het hele jaar thee van te zetten.

Lekker

Als thee, maar ook in een bosbessenmuffin: roer fijngesneden blaadjes door het muffinbeslag en doe dat in een keukenmachine, zodat ze verpulveren.

Kleur & vorm

Groene, langwerpige, puntige blaadjes. De bloemetjes zijn wit en ook eetbaar.

Weetje

In Frankrijk bekend als verveine. Waardplant voor de vlinders dagpauwoog, kleine vos en landkaartje, drachtplant voor de honingbij.

Waar in de tuin

Zonnige plek. Is niet winterhard, dus overleeft koude winters niet.

Bloeitijd

In de zomer met subtiele bloempjes. Deze plant koop je echt voor de smaak.

Recept

Recept van Wasven.nl: 12 bosbessenmuffins met citroenverbena (voorbereiding: 25 min, bereiding: 20 min, klaar in: 45 min) Ingrediënten:  1 ei  180 ml melk  1 theelepel vanille-extract  220 gr bloem  65 gr suiker  2 theelepels bakpoeder  1/4 theelepel zout  15 gr fijngesneden verse citroenverbena  55 gr koude boter  145 gr bosbessen Bereidingswijze: Verwarm een oven voor op 200°C. Vet 12 muffinvormpjes in, of zet papieren muffinbakjes in een muffinpan. Klop ei, melk en vanille-extract samen tot een gladde massa. Zet apart. Doe de bloem, suiker, bakpoeder, zout en citroenverbena in een keukenmachine. Pulseer totdat de citroenverbena fijn is gemalen. Voeg de boter toe, en mix met snelle, korte pulsen de boter fijn. Doe het beslag in een kom, en schenk het melkmengsel erbij en roer tot het beslag iets vochtig is. Roer dan de bosbessen er voorzichtig doorheen. Schenk de voorbereide muffincups voor 3/4 vol. Bak in de voorverwarmde oven tot de muffins goudbruin zijn en de bovenkant terugveert als er licht op wordt gedrukt, ongeveer 20 minuten. Laten afkoelen voordat ze worden geserveerd.

Kerrieplant

(Helichrysum italicum)

Smaak

Deze plant geurt en smaakt naar kerrie.

Lekker

Blaadjes en takjes worden vers of gedroogd gebruikt in soepen en sausen, groente- en rijstschotels en vleesgerechten. Takjes kort meekoken, daarna verwijderen. Ook lekker: vermaal de takjes met rozemarijn, salie, tijm, peper en zout. Meng dat met wat olie en strijk het goedje op visfilets, die je in aluminiumfolie op de barbecue legt, of in de oven onder de gril.

Kleur & vorm

Struikachtige plant met grijze, naaldvormige blaadjes en gele bloemen in de vorm van knoopjes.

Weetje

Deze plant is geen bestanddeel van de kerrie uit de Aziatische keuken, maar lijkt er qua smaak dus wel enorm op.

Waar in de tuin

Op een zonnige plek, liefst op arme grond.

Bloeitijd

Juni-Juli

Afrikaantje

(Tagetes)

Smaak

Kruidig en ietsje bitter-pittig. Er zijn verschillende soorten, zelfs met een citrussmaak.

Lekker

Op zoete gerechten en desserts als ijs, taart en fruitsalades.

Kleur & vorm

Kleinere bloemetjes in de kleuren geel, rood, oranje en soms zelfs met donkerrode accenten.

Weetje

Afrikaantjes komen helemaal niet uit Afrika, maar uit Mexico. Ze verspreiden een sterke geur, waar bepaalde insecten en aaltjes niet van houden. Daarom worden ze ook vaak in de moestuin geplant.

Waar in de tuin

Zonnige plek.

Bloeitijd

Juli, augustus, september en soms langer.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Ontvang 4x per jaar de seizoensupdate van Tasty Blooms
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.