Vlambloem / flox

(Phlox paniculata)

Smaak

Zoet van smaak en geur.

Lekker

Mooie, welriekende garneerbloemen voor desserts, ijs en fruitsalade. Ook worden de bloemen versuikerd voor taarten.

Kleur & vorm

De vijfbladerige bloemen kunnen helder of zacht paars, lila, roze of wit zijn met een gevlekt 'oogje'. De bloemen staan in tuilen op de steel.

Weetje

De oorspronkelijke bloemkleur is vlammend rood, vandaar haar Latijnse naam (phlox = vlam) en dus ook de Nederlandse naam ‘Vlambloem’. De bloemen zijn ook leuk als snijbloem in een boeket.

Waar in de tuin

Zonnig of halfschaduw.

Bloeitijd

Juni tot en met september.

Zonnehoed

(Echinacea purpurea)

Smaak

De bloemblaadjes hebben een scherpe smaak en gebruik je daarom gedoseerd.

Lekker

Door de felle tint prachtig om mee te garneren en te combineren met andere eetbare bloemen.

Kleur & vorm

Deze plant kan hoog worden, wel meer dan een meter. De margrietachtige bloem is opvallend met z'n knopvormige bruinoranje hart, en daaromheen felroze blaadjes.

Weetje

Deze plant is heel geneeskrachtig en weerstandverhogend, de indianen gebruikten 'm al als medicijn. Kruidenarts dokter Vogel maakte er zijn beroemde 'Echinaforce' mee.

Waar in de tuin

Zonnig, iets schaduw kan ook. Houdt van kalk. Kan goed tegen droogte.

Bloeitijd

Juli en augustus, bloei kan aanhouden tot in oktober.

Gevlekt longkruid

(Pulmonaria officinalis)

Smaak

Fris.

Lekker

De bloemen passen goed bij koud fruit (meloen), bij warm fruit (banaan of ananas) in salades (komkommersalade). Het jonge loof onderaan de plant is te stoven als bladgroente.

Kleur & vorm

De bloemen veranderen van blauw naar roze tijdens de bloei. Het blad is typisch: zilverwit gevlekt en behaard. De vijflippige bloemen zijn klein.

Weetje

Deze plant wordt van oudsher gebruikt bij longkwalen, vandaar de naam. Thee van de bladeren helpt o.a. tegen hoest.

Waar in de tuin

Schaduw of halfschaduw, maar overleeft ook op zonnige plaatsen als daar voldoende vocht is / je regelmatig water geeft.

Bloeitijd

Vroeg: april en mei, het blad blijft het hele groeiseizoen mooi om te zien.

Ossentong

(Anchusa officinalis)

Smaak

Licht, bitter, fris.

Lekker

Eetbaar rauw, gekookt, gestoomd of gefrituurd. Combineert lekker met kool, komkommer, tomaat, roomkaas en vis en ziet er feestelijk uit als garnituur. Ook een typische ijsblokjesbloem.

Kleur & vorm

Kleine paarse, blauwe tot roodachtige bloemetjes, die lichtroze beginnen en donkerder kleuren nadat bevruchting heeft plaatsgevonden.

Weetje

Ossentong heet deze plant vanwege de ruwbehaarde bladeren in 'tongvorm'. Met de haartjes kan de plant ’s nachts dauw vasthouden, wat beschermt tegen uitdroging. Het kruid wordt al eeuwen gebruikt in verkoelende en pijnstillende kompressen en voor een betere stoelgang.

Waar in de tuin

Zonnige plek op normale bodem, houdt van kalk.

Bloeitijd

Juni tot en met september.

Recept

Maak gebloemde zalmrolletjes: roer de bloemetjes door een zachte roomkaas en rol daar een plakje zalm omheen, besprenkel met nog wat bloempjes. Je kunt in plaats van zalm ook een lange, dunne reep komkommer gebruiken.

Muskuskaasjeskruid

(Malva moschata)

Smaak

Een licht, mild, zoetig smaakje.

Lekker

Als feestelijke garnering op salades en desserts of gebak. Het blad en de vruchtjes zijn ook eetbaar. De gedroogde bloemen zijn in theemengsels te gebruiken.

Kleur & vorm

Alle malvabloemen zijn altijd herkenbaar aan de vijf bloemblaadjes. De zachte bloemen van het klein kaasjeskruid zijn wit of lichtroze en groter dan van die van het groot kaasjeskruid.

Weetje

Inheemse, vaste plant. De bloemen verspreiden een bijzondere (muskusachtige) geur en trekken veel bijen, hommels, vlinders en andere insecten aan.

Waar in de tuin

Zon of halfschaduw, kan zichzelf uitzaaien. Houdt van vochtige, voedselrijke grond.

Bloeitijd

Juni tot en met september.

Mexicaanse salie

(Salvia greggii)

Smaak

Kan enorm verschillen. Sommige soorten hebben een kruidige smaak, zoals blauwe salie, de soort 'elegans' heeft een hint van ananas en de de 'microphylla', 'x jamensis' en 'greggii' zijn fruitig van smaak.

Lekker

Als versiering in salades en op/bij desserts of taarten. Ook lekker bij vleesgerechten. De bloemen van blauwe salie (kruidig) gaan goed samen met een zachte kaas, verwerk ze bijvoorbeeld eens in een roomkaasje. Rode salie heeft een wat fruitigere smaak en maakt een glas mousserende wijn (prosecco, sekt, champagne) extra feestelijk.

Kleur & vorm

De lipvormige bloempjes groeien als een aar op het eind van de steel. Er bestaan meerdere kleuren, variërend van blauw, paars tot donkerrood.

Weetje

De bloem zit vol nectar en trekt dus bijen en vlinders aan. De bloemetjes hebben een sterke geur.

Waar in de tuin

Zonnige plek.

Bloeitijd

Juni tot en met september.

Kleine pimpernel

(Sanguisorba minor)

Smaak

Fris met een lichte komkommersmaak, net als borage.

Lekker

Bloemknoppen in salades, bij groenten, puree, soep, koude sauzen, sushi of als broodbeleg. Ook een goede garneerbloem voor taarten en koude dranken. Liefst rauw gebruiken, want de bloem verliest bij verwarming/verhitting smaak. Jonge blaadjes kun je als sla eten of fijnhakken en toevoegen aan groente- en aardappelgerechten, of kruidenboter.

Kleur & vorm

Bolrond roodpaars bloempje in een sierlijke plant met veervormige blaadjes.

Weetje

Een inheemse plant en een ware trekker voor bijen en vlinders. 'Sanguis' betekent bloed, want deze plant werd vroeger tijden in een bloedstelpend middel gebruikt.

Waar in de tuin

In zon of halfschaduw op goed doorlatende grond, met een voorkeur voor een kalkrijke grond.

Bloeitijd

Juli en augustus.

Duizendblad

(Achillea millefolium)

Smaak

Fris, enigszins peperachtig, met een bittertje.

Lekker

De bloemetjes over salade of vlak voor het serveren over soep sprengelen. Ook lekker bij kaas. De jonge blaadjes kun je ook in een salade gebruiken. Verder zijn de bloemen te verwerken in een smaakvolle kruidenboter.

Kleur & vorm

Duizendblad is te herkennen aan de geveerde blaadjes: er lijken wel duizend fijne blaadjes aan te zitten, vandaar de naam. De stevige bloemetjes staan in schermen op de steel en kunnen in kleur variëren van zacht rood, pastelroze naar vanillegeel of roomwit.

Weetje

De latijnse naam van duizendblad is Achillea, genoemd naar krijgsheld Achilles. De bloem is ook een mooie snijbloem voor een 'veldboeket' op vaas.

Waar in de tuin

Zonnige plek.

Bloeitijd

Juni tot oktober, afhankelijk van de variëteit.

Bergamot

(Monarda)

Smaak

Citrusachtig met een licht muntsmaakje.

Lekker

Pluk de bloemblaadjes van het bloemhart: lekker om over fruitsalade te strooien. Ook kun je ze drogen voor in thee (deze bergamot-soort is verwant aan de soort die in Earl Grey-thee zit). Als je de bloemhoofdjes een uur in vloeistof (water, melk) weekt, en dat vervolgens zeeft, kun je dit goedje verwerken in een sorbet of jam.

Kleur & vorm

Wit, roze, rood, lila of paars. De bijzondere bloem bestaat uit in kransen opstaande lipbloemetjes die als een soort 'vlammen' opflakkeren in de border.

Weetje

Van de gedroogde rode bloemen maak je kalmerende en slaapopwekkende thee (Oswego Tea) al bekend bij de Oswego-indianen. De bloemen ruiken lekker en zijn een echte insectenmagneet.

Waar in de tuin

Zonnige of halfschaduw plek.

Bloeitijd

Juni tot september.

Daglelie

(Hemerocallis)

Smaak

De smaak van de bloem doet denken aan de asperge. Lichtgekleurde daglelies zijn fris en knapperig, de donkere zijn pittig of peperig. De bloemknoppen smaken bitter.

Lekker

De daglelie is geschikt voor zowel zoete en hartige gerechten. Je kunt de bloemen in een salade gebruiken, maar ze ook vullen met een mousse van vis, stevige roomkaas, of met een zoete vulling. Alle delen van de plant zijn eetbaar, zelfs de wortels. In het Midden-Oosten worden ze gestoomd, vervolgens gedroogd en dan als bindmiddel gebruikt in soepen. TIP: bij het verwijderen van stamper en stuifmeeldraden voorzichtig zijn i.v.m. vlekken.

Kleur & vorm

Van alle eetbare bloemen zijn deze kelkbloemen wel het grootst en indrukwekkendst. Ze bestaan in vele kleuren.

Weetje

Daglelies zijn maar één dag open, vandaar de naam. De volgende dag bloeit er weer een nieuwe bloem.

Waar in de tuin

In de zon of halfschaduw, op een wat vochtige plek.

Bloeitijd

Juli tot september.

Recept

Maak een topdecoratie op je taart, op een ijscoupe of op een dessertbordje met choco-daglelies. Smelt kookchocolade zacht au-bain-marie in een pannetje (niet koken), volgens de aanwijzingen op de verpakkking. Haal van het vuur. Doop de bloemen een voor een gedeeltelijk in de chocolade. Het is leuk als je nog een deel van de mooie bloemkleur blijft zien. Laat op een bord koelen en zet daarna even in de ijskast zodat de chocolade weer hard wordt.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Ontvang 4x per jaar de seizoensupdate van Tasty Blooms
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.