Smaak |
Lavendelbloesem heeft een kenmerkende en vrij sterke smaak die lijkt op rozemarijn en munt. |
Lekker |
Een paar jonge en verse bloempjes smaken bij vlees, in vissoep of stamppot. Ook kunnen ze goed in een kruidenboter worden toegepast. |
Kleur & vorm |
De blaadjes zijn zilvergrijs en naaldachtig, de bloemen poederpaars en opgebouwd als een aar. |
Weetje |
Waardplant voor de argusvlinder, drachtplant voor de blauwe metselbij en gewone behangersbij. |
Waar in de tuin |
Op een zonnige droge plek. |
Bloeitijd |
Juli, augustus. |
Recept |
Voor lavendelijs: roer 2 eetlepels lavendelbloempjes in een bakje met 250 gram suiker, laat een nacht intrekken. Klop vervolgens 500 ml slagroom stijf en er giet de helft van de suiker en 2 eetlepels zoete witte wijn bij. Klop 2 eiwitten stijf en klop er de rest van de suiker door. Schep met een metalen lepel de eiwitten en wat extra lavendelbloemetjes door de room. Giet het mengsel in een bak en vries 3-4 uur in tot het stevig is. Serveren op een wafeltje. |