Smaak |
Fris met een lichte komkommersmaak, net als borage. |
Lekker |
Bloemknoppen in salades, bij groenten, puree, soep, koude sauzen, sushi of als broodbeleg. Ook een goede garneerbloem voor taarten en koude dranken. Liefst rauw gebruiken, want de bloem verliest bij verwarming/verhitting smaak.
Jonge blaadjes kun je als sla eten of fijnhakken en toevoegen aan groente- en aardappelgerechten, of kruidenboter. |
Kleur & vorm |
Bolrond roodpaars bloempje in een sierlijke plant met veervormige blaadjes. |
Weetje |
Een inheemse plant en een ware trekker voor bijen en vlinders. 'Sanguis' betekent bloed, want deze plant werd vroeger tijden in een bloedstelpend middel gebruikt. |
Waar in de tuin |
In zon of halfschaduw op goed doorlatende grond, met een voorkeur voor een kalkrijke grond. |
Bloeitijd |
Juli en augustus. |