Daglelie

(Hemerocallis)

Smaak

De smaak van de bloem doet denken aan de asperge. Lichtgekleurde daglelies zijn fris en knapperig, de donkere zijn pittig of peperig. De bloemknoppen smaken bitter.

Lekker

De daglelie is geschikt voor zowel zoete en hartige gerechten. Je kunt de bloemen in een salade gebruiken, maar ze ook vullen met een mousse van vis, stevige roomkaas, of met een zoete vulling. Alle delen van de plant zijn eetbaar, zelfs de wortels. In het Midden-Oosten worden ze gestoomd, vervolgens gedroogd en dan als bindmiddel gebruikt in soepen. TIP: bij het verwijderen van stamper en stuifmeeldraden voorzichtig zijn i.v.m. vlekken.

Kleur & vorm

Van alle eetbare bloemen zijn deze kelkbloemen wel het grootst en indrukwekkendst. Ze bestaan in vele kleuren.

Weetje

Daglelies zijn maar één dag open, vandaar de naam. De volgende dag bloeit er weer een nieuwe bloem.

Waar in de tuin

In de zon of halfschaduw, op een wat vochtige plek.

Bloeitijd

Juli tot september.

Recept

Maak een topdecoratie op je taart, op een ijscoupe of op een dessertbordje met choco-daglelies. Smelt kookchocolade zacht au-bain-marie in een pannetje (niet koken), volgens de aanwijzingen op de verpakkking. Haal van het vuur. Doop de bloemen een voor een gedeeltelijk in de chocolade. Het is leuk als je nog een deel van de mooie bloemkleur blijft zien. Laat op een bord koelen en zet daarna even in de ijskast zodat de chocolade weer hard wordt.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Ontvang 4x per jaar de seizoensupdate van Tasty Blooms
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.