Smaak |
Citrusachtig met een licht muntsmaakje. |
Lekker |
Pluk de bloemblaadjes van het bloemhart: lekker om over fruitsalade te strooien. Ook kun je ze drogen voor in thee (deze bergamot-soort is verwant aan de soort die in Earl Grey-thee zit).
Als je de bloemhoofdjes een uur in vloeistof (water, melk) weekt, en dat vervolgens zeeft, kun je dit goedje verwerken in een sorbet of jam. |
Kleur & vorm |
Wit, roze, rood, lila of paars. De bijzondere bloem bestaat uit in kransen opstaande lipbloemetjes die als een soort 'vlammen' opflakkeren in de border. |
Weetje |
Van de gedroogde rode bloemen maak je kalmerende en slaapopwekkende thee (Oswego Tea) al bekend bij de Oswego-indianen. De bloemen ruiken lekker en zijn een echte insectenmagneet. |
Waar in de tuin |
Zonnige of halfschaduw plek. |
Bloeitijd |
Juni tot september. |