Bergamot

(Monarda)

Smaak

Citrusachtig met een licht muntsmaakje.

Lekker

Pluk de bloemblaadjes van het bloemhart: lekker om over fruitsalade te strooien. Ook kun je ze drogen voor in thee (deze bergamot-soort is verwant aan de soort die in Earl Grey-thee zit). Als je de bloemhoofdjes een uur in vloeistof (water, melk) weekt, en dat vervolgens zeeft, kun je dit goedje verwerken in een sorbet of jam.

Kleur & vorm

Wit, roze, rood, lila of paars. De bijzondere bloem bestaat uit in kransen opstaande lipbloemetjes die als een soort 'vlammen' opflakkeren in de border.

Weetje

Van de gedroogde rode bloemen maak je kalmerende en slaapopwekkende thee (Oswego Tea) al bekend bij de Oswego-indianen. De bloemen ruiken lekker en zijn een echte insectenmagneet.

Waar in de tuin

Zonnige of halfschaduw plek.

Bloeitijd

Juni tot september.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Ontvang 4x per jaar de seizoensupdate van Tasty Blooms