Broodje tomaat, Oost-Indische kers met plantaardige mayonaise

Wat een dankbare groeier en bloeier is de Oost-Indische kers! De plant is zeer decoratief en bloeit vanaf mei-juni tot zeker oktober. Een prachtige kruidachtige plant waarvan zowel de bladeren, de bloemen als de zaden eetbaar zijn met een opvallend peperachtige smaak. Jolanda Leuven, foodstyliste en -fotograaf maakte er een nieuwe variatie op het broodje tomaat met mayonaise en peper van. “Dat is iets wat ik van jongs af aan al at. Met de Oost-Indische kers-bladeren en homemade plantaardige mayonaise wordt het een prachtig luxe en verantwoorde versie! Misschien zelfs restaurantwaardig…

Ingrediënten

  • een gesneden volkoren brood
  • snacktomaatjes
  • geroosterde zonnebloem-, pompoen- en pijnboompitten
  • versgemalen peper
  • een hand vol bladeren en een enkele bloem van de Oost-Indische kers
  • 100 ml ONGEZOETE soyamelk
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 1 eetlepel verse citroensap, 2 eetlepels wijnazijn
  • 1 theelepel mosterdpoeder, ½ theelepel zout
  • 1 eetlepel agavesiroop

En zo maak je het

De soyamelk (alleen de ONGEZOETE versie) op hoge snelheid mengen in een keukenmixer met het citroensap, de wijnazijn, het mosterdpoeder, het zout en de siroop. Als dit goed gemengd is, op een lagere snelheid 200 ml olie in een dunne straal toevoegen. Mixen tot een mooie, luchtige mayonaise ontstaat.

Alles is nu klaar om het broodje te beleggen met een laag groene bladeren van de Oost-Indische kers, de gehalveerde tomaatjes, wat mayonaise, geroosterde pitjes en iets versgemalen peper. Tot slot natuurlijk wat mooie bloemblaadjes!

Wil je een meer gele kleur mayonaise dan zou je iets kurkuma poeder toe kunnen voegen. Qua smaak, kruidig en zelfs wat mosterdachtig, maakt dit de mayonaise die zacht van smaak is, zelfs nog rijker. Je kan ook variëren met het gebruik van de soort olie. Als je maïsolie gebruikt, krijgt de mayonaise vanzelf een meer gele kleur. Met olijfolie krijg je weer een meer mediterrane smaak.

Geniet ervan!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Ontvang 4x per jaar de seizoensupdate van Tasty Blooms