Midden in de winter moeten we nog even geduld hebben, voordat het echte groei- en bloeiseizoen aan breekt. Gelukkig laten heel veel eetbare bloemen zich goed drogen. Als je de gedroogde bloemen of bloemblaadjes goed droog en donker bewaart, kan je ze nog lang gebruiken. Heel fijn om in de winter eens een eigen winterthee te maken met je favoriete smaken. Samen met gedroogd fruit en kruiden echt heerlijk! In de zomer kan je als basis veel verse kruiden gebruiken, voor de winterthee gebruiken we als basis zwarte thee. De hier gebruikte gedroogde bloemen zoals korenbloem, goudsbloem, viooltjes, akelei geven een vrolijke kleur aan de thee. Het meeste (voor)werk is het drogen van de sinaasappel. Maak meteen een voorraadje, want ook de sinaasappelschijfjes kan je na het drogen goed bewaren. Niet alleen voor de thee, maar ook als (kerst)versiering of winterse aankleding van een mooie cake.
De ingrediënten
- 100 gram losse zwarte thee
- 4 biologische sinaasappels
- Diverse verwarmende kruiden zoals kaneelstokjes, roze peper, jeneverbes, venkelzaad, kardemon. Maar denk ook aan gember, anijszaad, kruidnagel, laurier, steranijs en vanille.
En zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 100 °C (hete lucht)
- Snijd de sinaasappels met een scherp kartelmes in dunne schijfjes
- Dep de sinaasappelschijfjes aan beide kanten droog met keukenpapier.
- Leg de schijfjes los op een ovenrooster zonder bakpapier. Zo drogen ze sneller in.
- Verwarm de schijfjes 2 tot 2,5 uur in de voorverwarmde oven. Hoe lang ze precies nodig hebben hangt af van hoe dik de sinaasappelschijfjes zijn. Controleer elke 3 kwartier of het drogen goed gaat (het vocht kan dan ook even ontsnappen) en draai de schijfjes voorzichtig om. Zijn de schijfjes genoeg ingedroogd, laat ze dan nog 24 uur verder indrogen op het rooster aan de lucht.
- Ter verdere voorbereiding kan je vast de kruiden afmeten en mengen. Gebruik per kruid de grootte van een theelepel (maximaal een eetlepel). De kaneelstokjes snijd je in kleine stukjes. Van de gedroogde bloemen haal je voorzichtig de bloemblaadjes los.
- Als de sinaasappel schijfjes volledig gedroogd zijn, snijd je de schijfjes van één sinaasappel in kleine stukjes.
- Meng de zwarte thee met alle kruiden, de stukjes gedroogde sinaasappel en tot slot voorzichtig met alle bloemblaadjes.
- Geniet ervan!
In het kader van meer verantwoord en duurzaam kun je de sinaasappelschijfjes ook heel goed aan de lucht laten drogen