Citrusfruit is gelukkig jaarrond te verkrijgen, maar in de winter het lekkerst als het fruit lang gerijpt heeft. Vooral de combinatie van verschillende soorten citrusfruit is een smaakfeestje; sinaasappel samen met grapefruit, mandarijn en een vleugje citroen… Echt heerlijk! Het gezondst is het om niet alleen het vruchtvlees of het sap, maar juist ook het witte schilletje. Samen met de rode kool als salade een prachtig voor- of bijgerecht! Voor een extra smaak- en kleurdimensie gebruik ik graag wat bloemblaadjes van een eetbaar (biologisch gekweekt) viooltje.
Ingrediënten (2 personen)
- 1 verse rode kool (je gebruikt een kwart)
- 2 (bloed) sinaasappels (1 om uit te persen voor het sap)
- 1 grapefruit
- 1 mandarijn
- 1 citroen (1/2 om uit te persen en de rest als garnering)
- 1 eetlepel olijfolie extra vierge
- gebruik naar smaak eventueel wat agavesiroop
- wat muntblaadjes en bloemblaadjes van een eetbaar viooltje
En zo maak je het
- Snijd de rode kool in vieren. Rasp een kwart rode kool en leg de geraspte rode kool in een diepe kom.
- Pers 1 sinaasappel en de ½ citroen uit. Schenk het sap over de geraspte rode kool en laat samen met de eetlepel olijfolie marineren terwijl je met de verdere voorbereidingen bezig bent.
- Schil de sinaasappel, de grapefruit én de mandarijn. Snijd vervolgens al het fruit in partjes.
- Was de muntblaadjes en snijd ze in reepjes. Meng dit met de rode kool.
- Verdeel de rode kool, het sap en het fruit over de bordjes.
- Gebruik naar smaak wat agavesiroop.
- Voeg tot slot een schijfje citroen toe en wat bloemblaadjes van het viooltje
- (ik heb de bloemblaadjes gebruikt van de prachtige Viola Wittrockiana).
- Geniet ervan!