Vegan cashewnoten kaas en Acer palmatum

We leven steeds meer bewust en maken hierdoor ook vaker de keuze voor plantaardig eten. Minder vlees eten is bewezen goed voor het milieu, het dierenwelzijn én je gezondheid. Het aantal flexitariërs, vegetariërs en veganisten neemt hierdoor de laatste jaren behoorlijk toe. Als groot groente- en fruitliefhebber vind ik het niet lastig om plantaardig te eten. We hebben de keuze uit een oneindig mooi groente- en fruitaanbod, maar denk ook aan de vele granen, peulvruchten en noten en zaden. Wist je dat je met cashewnoten een heerlijke (vegan) kaas kan maken? Als van oorsprong groot kaasliefhebber gebruik in dit recept edelgistvlokken voor een extra hartige smaak die voor kaas vaak zo kenmerkend is. Voor een extra mooie presentatie heb ik wat bladeren van onze Acer Palmatum gebruikt. Deze bladeren zijn eetbaar en smaken, kort gekookt, wat nootachtig. En ook de bloemetjes van het vergeet-mij-nietje zijn eetbaar en maken dit kaasje helemaal af!

Ingrediënten voor 1 kaasje

  • 100 gram cashewnoten (ongebrand en ongezouten)
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel edelgistvlokken
  • 1 teentje knoflook (of een halve theelepel knoflookpoeder)
  • snuf peper en zout

Ingrediënten voor de presentatie

  • wat jonge esdoornblaadjes (Acer Palmatum)
  • een handje geroosterde hazelnoten

En zo maak je het

  • Week de cashewnoten een nacht in ruim water. De noten worden hierdoor goed zacht.
  • Laat de geweekte cashewnoten echt goed uitlekken.
  • Voeg alle ingrediënten in de keukenmachine en meng het tot één mooi geheel.
  • Leg het mengsel op een stuk huishoudfolie en vorm tot een mooi rond kaasje.
  • Leg op het kaasje wat blaadjes van de esdoorn (de blaadjes van tevoren even kort koken en droog deppen).
  • Vouw vervolgens het folie goed strak om het kaasje heen en laat het kaasje minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
  • Serveer de kaas met wat geroosterde hazelnoten, de bloemetjes en een heerlijk toastje. Geniet ervan!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Ontvang 4x per jaar de seizoensupdate van Tasty Blooms