Deze witte Primula Denticulata ‘Alba’ (Kogelsleutelbloem) met geel hart inspireerde mij voor het maken dit frisse en vrolijke taartje met citroen. Zowel de bloemen als de bladeren van de biologisch gekweekte Primula zijn eetbaar. De smaak van het bloemetje is licht anijsachtig. Met de mooie topping van bloemetjes, citroenmelisse, citroenpartjes en gehakte hazelnoten is het een mooi (klein) citroentaartje om uit te delen in kleine taartpuntjes of heerlijk als dessert te serveren met een bolletje ijs.
De ingrediënten citroentaartje (lage bakvorm doorsnede 16 cm)
Voor de bodem:
- 100 gram bloem
- 70 gram koude boter
- 1 eetlepel poedersuiker
- 1 eidooier van een vrije-uitloopei
Voor de vulling:
- 2 vrije-uitloopeieren
- 2 eetlepels citroensap
- zeste (rasp) van 1 biologische citroen
- 15 gram bloem
- 120 gram suiker
Voor de garnering:
- poedersuiker
- citroenschijfjes
- gehakte hazelnoten
- blaadjes citroenmelisse
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de boter in blokjes. Mix alle ingrediënten voor de bodem en kneed tot een egaal deeg. Is het deeg te droog, voeg wat koud water toe. Is het juist te nat, voeg dan wat extra bloem toe. Druk het deeg in de bakvorm. Prik met een vork gaatjes in de vorm. Leg een stuk bakpapier op de bodem en verdeel er de blinkbakvulling over. Bak de bodem in 15 minuten in de oven goudbruin. Haal de laatste 5 minuten het bakpapier en de vulling weg.
Maak ondertussen de vulling. Mix de eieren, de suiker, het citroensap, de zeste en de bloem licht en schuimig. Haal de bodem uit de oven en schep het mengsel in de taartbodem. Bak de taart nog circa 20 minuten in de oven totdat de vulling net stevig is. Laat de taart wat afkoelen. Versier de taart metpoedersuiker, de citroenschijfjes (in kwarten gesneden), de gehakte hazelnoten, de blaadjes citroenmelisse en de Primula bloemetjes. Geniet ervan!