Er zijn meerdere manieren om de schoonheid van bloemen te bewaren…. door ze aan de lucht te drogen, in een oven, met een bloemenpers of boek, maar bijvoorbeeld ook door ze te suikeren. Het suikeren is echt heel leuk om te doen en levert een prachtig en ook nog eens heerlijk eetbaar
resultaat op!
De smaak van de gesuikerde bloemen is natuurlijk suikerzoet. De krokante textuur is een beleving. Gesuikerde bloemen geven een gerecht echt iets extra’s. Genoeg redenen om het eens uit te proberen. Na het drogen zijn de gesuikerde bloemen in een luchtdichte doos ook nog eens lang houdbaar.
Je kan in principe alle eetbare biologische bloemen suikeren. Voor het suikeren heb ik gekozen voor viooltjes, omdat deze het meest fragiel, gewoon heel mooi en ook goed eetbaar zijn. Kies voor het suikeren alleen de mooiste bloemen uit en zorg dat ook het steeltje er aan zit. Het viooltje houd je tijdens het suikeren namelijk vast aan het steeltje. Ook helpt het bij het drogen dat de bloemblaadjes niet aan de ondergrond vastplakken. En o ja, pluk ze het liefste bij zonnig weer, zodat ze goed droog zijn.
De ingrediënten
- een ruime hoeveelheid viooltjes
- 1 eiwit
- fijne kristalsuiker
- fijne kwast
- vel bakpapier
En zo maak je het
- Klop het eiwit licht schuimig, zodat het eiwit niet meer vloeibaar is.
- Beschilder het viooltje aan alle kanten voorzichtig met het eiwit.
- Neem wat kristalsuiker tussen duim en wijsvinger en strooi dit zo gelijkmatig en dun mogelijk aan alle kanten van de bloem.
- Leg de gesuikerde viooltjes voorzichtig op het bakpapier en zorg dat de bloemblaadjes zo min mogelijk de ondergrond raken.
- Laat de gesuikerde viooltjes op een warme en droge plek in huis drogen. Dit duurt een halve dag tot maximaal 2 dagen.
- Beeldschoon op cakejes of taart. Geniet ervan!