Citroenverbena

(Lippia citriodora)

Smaak

De blaadjes van de plant zijn sterk citroenachtig van geur en smaak en lekker vers in een thee. Ook goed te drogen om het hele jaar thee van te zetten.

Lekker

Als thee, maar ook in een bosbessenmuffin: roer fijngesneden blaadjes door het muffinbeslag en doe dat in een keukenmachine, zodat ze verpulveren.

Kleur & vorm

Groene, langwerpige, puntige blaadjes. De bloemetjes zijn wit en ook eetbaar.

Weetje

In Frankrijk bekend als verveine. Waardplant voor de vlinders dagpauwoog, kleine vos en landkaartje, drachtplant voor de honingbij.

Waar in de tuin

Zonnige plek. Is niet winterhard, dus overleeft koude winters niet.

Bloeitijd

In de zomer met subtiele bloempjes. Deze plant koop je echt voor de smaak.

Recept

Recept van Wasven.nl: 12 bosbessenmuffins met citroenverbena (voorbereiding: 25 min, bereiding: 20 min, klaar in: 45 min) Ingrediënten:  1 ei  180 ml melk  1 theelepel vanille-extract  220 gr bloem  65 gr suiker  2 theelepels bakpoeder  1/4 theelepel zout  15 gr fijngesneden verse citroenverbena  55 gr koude boter  145 gr bosbessen Bereidingswijze: Verwarm een oven voor op 200°C. Vet 12 muffinvormpjes in, of zet papieren muffinbakjes in een muffinpan. Klop ei, melk en vanille-extract samen tot een gladde massa. Zet apart. Doe de bloem, suiker, bakpoeder, zout en citroenverbena in een keukenmachine. Pulseer totdat de citroenverbena fijn is gemalen. Voeg de boter toe, en mix met snelle, korte pulsen de boter fijn. Doe het beslag in een kom, en schenk het melkmengsel erbij en roer tot het beslag iets vochtig is. Roer dan de bosbessen er voorzichtig doorheen. Schenk de voorbereide muffincups voor 3/4 vol. Bak in de voorverwarmde oven tot de muffins goudbruin zijn en de bovenkant terugveert als er licht op wordt gedrukt, ongeveer 20 minuten. Laten afkoelen voordat ze worden geserveerd.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Ontvang 4x per jaar de seizoensupdate van Tasty Blooms
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.