Smaak |
De blaadjes van de plant zijn sterk citroenachtig van geur en smaak en lekker vers in een thee. Ook goed te drogen om het hele jaar thee van te zetten. |
Lekker |
Als thee, maar ook in een bosbessenmuffin: roer fijngesneden blaadjes door het muffinbeslag en doe dat in een keukenmachine, zodat ze verpulveren. |
Kleur & vorm |
Groene, langwerpige, puntige blaadjes. De bloemetjes zijn wit en ook eetbaar. |
Weetje |
In Frankrijk bekend als verveine. Waardplant voor de vlinders dagpauwoog, kleine vos en landkaartje, drachtplant voor de honingbij. |
Waar in de tuin |
Zonnige plek. Is niet winterhard, dus overleeft koude winters niet. |
Bloeitijd |
In de zomer met subtiele bloempjes. Deze plant koop je echt voor de smaak. |
Recept |
Recept van Wasven.nl:
12 bosbessenmuffins met citroenverbena
(voorbereiding: 25 min, bereiding: 20 min, klaar in: 45 min)
Ingrediënten:
1 ei
180 ml melk
1 theelepel vanille-extract
220 gr bloem
65 gr suiker
2 theelepels bakpoeder
1/4 theelepel zout
15 gr fijngesneden verse citroenverbena
55 gr koude boter
145 gr bosbessen
Bereidingswijze:
Verwarm een oven voor op 200°C. Vet 12 muffinvormpjes in, of zet papieren muffinbakjes in een muffinpan. Klop
ei, melk en vanille-extract samen tot een gladde massa. Zet apart.
Doe de bloem, suiker, bakpoeder, zout en citroenverbena in een keukenmachine. Pulseer totdat de
citroenverbena fijn is gemalen. Voeg de boter toe, en mix met snelle, korte pulsen de boter fijn. Doe het beslag in
een kom, en schenk het melkmengsel erbij en roer tot het beslag iets vochtig is. Roer dan de bosbessen er
voorzichtig doorheen. Schenk de voorbereide muffincups voor 3/4 vol.
Bak in de voorverwarmde oven tot de muffins goudbruin zijn en de bovenkant terugveert als er licht op wordt
gedrukt, ongeveer 20 minuten. Laten afkoelen voordat ze worden geserveerd. |