Smaak |
Licht, bitter, fris. |
Lekker |
Eetbaar rauw, gekookt, gestoomd of gefrituurd. Combineert lekker met kool, komkommer, tomaat, roomkaas en vis en ziet er feestelijk uit als garnituur. Ook een typische ijsblokjesbloem. |
Kleur & vorm |
Kleine paarse, blauwe tot roodachtige bloemetjes, die lichtroze beginnen en donkerder kleuren nadat bevruchting heeft plaatsgevonden. |
Weetje |
Ossentong heet deze plant vanwege de ruwbehaarde bladeren in 'tongvorm'. Met de haartjes kan de plant ’s nachts dauw vasthouden, wat beschermt tegen uitdroging. Het kruid wordt al eeuwen gebruikt in verkoelende en pijnstillende kompressen en voor een betere stoelgang. |
Waar in de tuin |
Zonnige plek op normale bodem, houdt van kalk. |
Bloeitijd |
Juni tot en met september. |
Recept |
Maak gebloemde zalmrolletjes: roer de bloemetjes door een zachte roomkaas en rol daar een plakje zalm omheen, besprenkel met nog wat bloempjes. Je kunt in plaats van zalm ook een lange, dunne reep komkommer gebruiken. |